Pita od jabuka omiljeni je desert u jesensko vrijeme u različitim dijelovima svijeta. U Sjedinjenim Američkim Državama klasična pita od jabuka uključuje nadjev od voća, začina i šećera te kukuruznog škroba koja se stavlja između dva sloja tijesta prije nego što se stavi u pećnicu.
Želite li unaprijediti nadjev te klasične američke pite od jabuka? U nadjev dodajte malo kiselog vrhnja. Nekoliko žlica punomasnog kiselog vrhnja daje nadjevu kremastu teksturu, ali i trunku kiselosti koja sjajno uravnotežuje slatke note jabuka i šećera.
Kada dodati vrhnje?
Ako jabuke termički obrađujete sa začinima i šećerom prije nego što ga položite na tijesto i stavite peći, dopustite da se isto ohladi prije nego što ga pomiješate s vrhnjem.
Jabuke sljubite s malo kiselog vrhnja (Foto: Shutterstock)
Ako jabuke stavljate sirove u kolač, vrhnje možete pomiješati sa začinima i šećerom, pa potom sljubiti s voćem.
Koje odabrati jabuke?
Za pitu od jabuka možete upotrijebiti bilo koju vrstu jabuke. Ipak, stručnjaci se slažu da je najbolje upotrijebiti vrste kiselkasto-slatkastih nota poput Granny Smith.
Potrudite se i da kolač ispečete do kraja. Jedna od najčešćih grešaka kada su u pitanju voćne pite je nedovoljna termička obrada. Tijesto pite bi trebalo biti hrskavo i zlatno-smeđe boje, a jabuke u nadjevu bi trebale biti mekane i kroz njih bi trebao kliznuti nož.
Želite ispeći ukusnu pitu? Najlakši recept za pitu od jabuka pronađite ovdje.
Kako izbjeći pečenje "na slijepo": Trik koji će vas poštedjeti duplog pečenja prhkog tijesta +0