Nije tajna da mnoga jela koja se danas smatraju osnovom američke kuhinje potječu iz raznih dijelova svijeta, a ponajprije iz Europe. Njemački imigranti u Ameriku su donijeli hamburger, a Talijani razna jela od tjestenine. No, pita od jabuka, jelo koje je proslavila i istoimena, popularna komedija krajem devedesetih godina, prava je Amerikanka. Međutim, povijest tog legendarnog deserta daleko je složenija nego što se na prvi pogled čini.

Najraniji poznati recept za pitu od jabuka potječe iz Engleske, a datira iz kasnog 14. stoljeća. Recept uključuje različite vrste voća poput smokava, grožđica i krušaka, uz neizostavne jabuke. Za razliku od današnje verzije, u toj piti nije bilo dodanog šećera, a pekla se u tijestu koje je služilo samo za držanje nadjeva, a ne kao jestivi dio deserta. Slična jela mogla su se naći i u povijesti gastronomije Francuske, Nizozemske, pa čak i Osmanskog Carstva.

U tadašnje vrijeme jabuke su se uzgajale u Britaniji tek nekoliko stoljeća, a njihov drevni predak izvorno je niknuo u planinama Kazahstana, milijunima godina prije. Jabuke su se iz središnje Azije proširile diljem svijeta, ali u Sjevernoj Americi su prije dolaska europskih kolonizatora rasle samo divlje vrste. Kako bi pita od jabuka postala simbol Amerike, trebalo je posaditi slasne sorte jabuka, a to su učinili putnici iz Britanije koji su stigli u Virginiju u 17. stoljeću.

Američka pita Američka pita (Foto: Shutterstock)

Iako su Amerikanci uživali u piti od jabuka tijekom 18. i 19. stoljeća, ona nije odmah postala dijelom nacionalnog identiteta. Preokret se zbio tijekom građanskog rata. U svojoj knjizi "Apple Pie: An American Story", John T. Edge opisuje kako su vojnici pretraživali farme u potrazi za jabukama, a sjećanje na slatku poslasticu možda je, kako piše Edge, "učvrstilo okus pite od jabuka u kolektivnom pamćenju narednih generacija".

Pita od jabuka postala je prava Amerikanka početkom 20. stoljeća, kada ju je New York Times 1902. godine prozvao "američkim sinonimom za prosperitet". Oko dvadeset godina kasnije raspisao se i kako Amerikanci u inozemstvu nisu uspjeli nigdje pronaći pitu kakvu imaju kod kuće. Popularnost pite nastavila je rasti, a do Drugog svjetskog rata, fraza "za mamu i pitu od jabuka" postala je uobičajena među vojnicima. Pita od jabuka postala je simbol domaćinstva i idealne američke kućanice, a ako vam je pao šećer od ovog teksta recept za pitu od jabuka potražite ovdje. 

"Sladoled koji moraš probati": Dugo iščekivana Crna Ovca iz Srbije konačno stigla u Zagreb Crna Ovca - 8 Crna Ovca - 7 Crna Ovca - 6 +4 Crna Ovca - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju