Imamo recept za toliko jednostavnu pitu od jabuka da ćete je poželjeti peći svaki dan. Sve što volimo u piti od jabuka je ovdje, fino prhko tijesto stvoreno da se prožme slatkim sokom koji su pustile jabuke i naravno – cimet.

Najjednostavnija pita od jabuka razlikuje se od klasičnih pita zbog toga što nema donji sloj tijesta, a time štedite vrijeme jer se jabuke dinstaju u pećnici pod tijestom, pa ne morate posebno pripremati nadjev.

Prhko tijesto voli hladnoću pa se potrudute umijesti ga što brže. Odgovarat će mu da se odmori pola sata u hladnjaku, ali ako ste u žurbi, možete to vrijeme skratiti na toliko dugo koliko vam treba da pripremite jabuke za pečenje.

Ova će vam pita uspjeti i ako niste spretni s tijestima, a iz pećnice će izaći za manje od pola sata pa ćete imati gotov desert za manje od sat vremena. Namirnice vjerojatno sve imate kod kuće, pa je probajte već danas.

Sastojci za najjednostavniju pitu od jabuka:

  • 225 g glatkog brašna
  • 140 g maslaca
  • 3 veće jabuke 2 žlice meda
  • ½ čajne žličice cimeta
  • 1 jaje, razmućeno
  • tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije, za posluživanje

Priprema najjednostavnije pite od jabuka:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Prosijte brašno u veliku zdjelu i dodajte maslac pa prstima miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Dodajte 3 žlice hladne vode, jednu po jednu i mijesite pa oblikujte tijesto u kuglu. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata ili dok radite nadjev.
  4. Stavite jabuke u posudu za pitu, pokapajte ih medom i začinite cimetom i podlijete s 2 žlice vode.
  5. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenu površinu da bude dovoljno veliko da prekrije posudu za pitu. Pomoću valjka pažljivo podignite tijesto i položite ga preko jabuka. Pažljivo odrežite višak i pritisnite rubove tijesta uz posudu.
  6. Napravite mali rez u tijestu kako bi zrak mogao izaći tijekom pečenja, pa premažite tijesto umućenim jajem.
  7. Pecite pitu u pećnici 20-30 minuta dok tijesto ne dobije zlatnu boju, a nadjev od jabuka ne zakuha. Poslužite još toplu pitu uz sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.

Za kuhanje, pečenje - ili iz ruke? Najbolje vrste jabuka za fine pite, savijače i druge jesenske poslastice Savijača od jabuka +0 Pita od jabuka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju