Kaže se da baskijski grad Mutriku dušu duguje moru. Smjestio se u zaljevu isklesanom u strmim liticama španjolske sjeverne obale, otprilike 50 km sjeveroistočno od Bilbaa. Tamošnja obala je geološko čudo. Stvorena je snažnim olujama i nemilosrdnim valovima koji su za sobom ostavili slojeve finog škriljevca koji se pruža u ocean poput kakvih stranica drevne knjige.

Stoljećima je ocean hranio stanovnike tog obalnog grada koji je nastao kao ribarsko selo prije više od 800 godina, Mutriku je rastao uz baskijsku trgovinu kroz srednji vijek i postao uspješna luka, kao i dom generacijama ribara, trgovaca, brodograditelja i kitolovaca. Moreplovci iz Mutrikua odlazili bi u lov na tuljane, kitove i bakalar, a industrija proizvodnje kože je bujala. U 13. stoljeću španjolska kruna je od grada tražila jednom godišnje kita za danak.

Mutriku je zasigurno jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Baskiji, a ocean koji ga je nekoć hranio danas ima novu svrhu: služi kao važan izvor energije. 2011. grad je postavio prvu komercijalnu elektranu na valove u Europi. Koristeći snagu valova, 16 turbina elektrane proizvode dovoljno električne energije za oko 250 domova te pridonosi smanjenju emisije ugljika za 600 tona godišnje.

Nazaré - 2 Putovanja Najveći valovi na svijetu: Europski gradić u kojem more pokazuje svoje mišiće

Odvede li vas put u Mutriku naići ćete na labirinte kamenih stepenica i krivudavih uskih uličica, kao i mjesta na kojima možete doznati nešto više o prošlosti grada. Barokna palača iz 18. stoljeća koju je izgradio José Montalivet y Forjado, poznati kapetan i pomorski inženjer, kip Cosme Damiána Churruce y Elorze, admirala španjolske armade koji je poginuo u bitci kod Trafalgara ili palača Arrietakua, nekadašnji dom brodograditelja Antonija de Gaztañete opipljiva su ostavština, baš kao i stara riblja tržnica koja je na istom mjestu kao u 15. stoljeću.

Mutriku - 1 Mutriku - 1 (Foto: Getty Images)

U šetnji gradom možete vidjeti i dva prirodna bazena koji se pune morskom vodom i pružaju osvježenje za vrućih ljetnih dana. Dalje, na kraju gradske luke nekoć je stajao brutalistički zid od betona i kamena koji je štitio zaljev od oluja i jakih oceanskih struja, ali baskijska vlada je unutra izgradila postrojenje za energiju valova.

Građani ga zovu ga "El Drágon" (Zmaj), a kada valovi udare i turbine počnu brujati, jasno je i zašto. Valovi koji mogu narasti do pet ili šest metara razlog su i zašto surferi iz cijelog svijeta dolaze u Mutriku, ali i ostatak obale od Bilbaa do Biarritza.

I stanovnici i posjetitelji Mutrikua uživaju blagodatima oceana – kupaju se u prirodnim bazenima, veslaju, love ribu i uživaju u pogledu na pučinu. Stoga, ako volite more mogao bi vam se svidjeti i Mutiriku.

Galicija i Baskija: Putovanje na kojemu ćete vjerojatno isprobati najbolja jela na svijetu Španjolska - 1 Španjolska - 2 Španjolska - 3 +3 Španjolska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju