Kao i na cijelom skandinavskom području, najpopularnije božićno piće u Finskoj je glögg, ''pojačano'' kuhano vino koje se radi dva dana i obavezno pije za božićnom večerom. Zapravo, potječe iz Švedske i njihova starog recepta za punč s vinom zvan glogat vin, što u prijevodu znači 'svjetlucavo, sjajno vino'. Možda od njega nećete doslovno zasvijetliti, ali s njim svakako treba biti oprezan, pa se tako glögg za finski Božić pije u manjim količinama kao piće dobrodošlice, aperitiv ili uz desert umjesto kave ili čaja, a poslužuje se u šalicama.

Za sastojke ne morate otići sve do daleke Finske, već ih možete nabaviti u svojem Lidlu, gdje možete pronaći Deluxe hladne kremaste voćne deserte, čokoladne kolače ili slastice u čaši s tamnom čokoladom, kojima će odlično parirati ovo mirisno kuhano piće. Skandinavci su poznati po neobičnim kombinacijama slatkih i slanih komponenata u svojim jelima, pa će glögg biti idealan uz Deluxe meke svježe sireve punjene medom, pinjolima i začinskim biljem ili pak tartufima te punjene Brie sireve, koje možete poslužiti kao desert ili predjelo.

Kao i nama poznatije kuhano vino, i njihovo se radi začinjavanjem crnog vina raznim mirisnim začinima i koricama citrusa, ali u tradicionalnoj izradi glögga posebno je topljenje šećera u vino, po čemu je ovo piće i dobilo ime koje smo prije spomenuli. Šećerni stožac potopio bi se u konjak, a zatim bi ga stavili na rešetku iznad lonca s vinom i zapalili. Komad šećera gorio bi plavičastim plamenom i polako se topio u mirisno vino te ga sladio.


RECEPT - FINSKI GLÖGG

Sastojci:
2/3 šalice votke
2/3 šalice slatkog vina (npr. porta ili prošeka)
15 klinčića
3 štapića cimeta
2 trakice narančine kore dužine 7 cm
1 naranča narezana na ploškice
1 oguljena korica limuna dužine 7 cm
1 limun narezan na ploškice
1 komadić svježeg đumbira veličine 5 cm, oguljen i tanko narezan
1 žličica sjemenki kardamoma
3 šalice suhog crnog vina
1 šalica smeđeg šećera
Za posluživanje:
Blanširani bademi i grožđice po želji

Priprema:
1. Gulilicom za povrće ogulite korice limuna i naranče te ih narežite na ploškice. U velikoj zdjeli ih pomiješajte s votkom, slatkim vinom, klinčićima, cimetom, đumbirom narezanim na tanke ploškice i sjemenkama kardamoma. Ostavite zdjelu pokrivenu u hladnjaku preko noći.

2. Premjestite sve u veliki lonac i u njega ubacite suho crveno vino i smeđi šećer. Čekajte neka dođe do ključanja pa smanjite vatru i pustite neka još kuha oko 30 minuta uz povremeno miješanje kako bi se otpustili svi začini i sav šećer otopio.

3. Nakon toga glögg procijedite i po želji poslužite u šalici u koju ste stavili nekoliko blanširanih badema i grožđica.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju