Ako netko zna kako se zagrijati toplim napicima, onda su to definitivno Skandinavci. Njihovo kuhano vino pronaći ćete pod nazivima glögg, gløgg ili glögi, a koliko je kuhara, toliko je i "tajnih sastojaka" koji omiljenom napitku daju posebnu slast.
Neki od sastojaka koji su karakteristični za toplu šalicu finskog napitka su upravo kardamom, blanširani listići badema i grožđice. No slobodno se poigrajte i drugim dodacima, kao što je svježi đumbir narezan na tanke ploške, a dodati možete i muškatni oraščić, papar, vanilin ili smeđi šećer. Poželite li, kuhano vino možete i pojačati uz dodatak ruma te raznih likera ili ublažiti jabučnim sokom.
Sastojci za finsko kuhano vino:
- 1 boca crnog vina
- 1 štapić cimeta
- 2 mahune kardamoma
- 1 zvjezdasti anis
- korica naranče
- 2 klinčića
Za posluživanje:
- kriške naranče
- grožđice
- blanširani listići badema
Priprema finskog kuhanog vina:
- Ogulite komad narančine kore i narežite je na tri trakice.
- Pomiješajte sve sastojke (osim onih za posluživanje) u loncu i zagrijte na laganoj vatri. Ugasite čim provrije.
- Procijedite vino u čaše pa ubacite bademe, grožđice i kriške naranče.
Za manje od 1 eura: Deset supermoći korijena s kojim se lakše "preživljava" zima +1