Iako Matejka za sebe kaže da je amater kad je kulinarstvo u pitanju, svi koji su isprobali recepte s njezina bloga Like chocolate složit će se da je ona prava majstorica i kreativka čiji se recepti rado rekreiraju u mnogim domovima.

Upravo je stoga Matejka postala dijelom našeg Punkufer Brunchyja jer gdje se kreativnost više vidi nego kod slaganja kasnih doručaka iliti ranih ručaka. Ovaj sočni sedvič inspiriran Vindijinom GMO Free piletinom, možete isprobati 6. srpnja u food prikolici na Art Parku u Ribnjaku od 10 do 14 sati. Njezino jelo, za koje vjerujemo da će oduševiti mnoge, pripremat će Muchy chef Filip Eterović pod budnim okom Matejke.

Friške informacije o našem Brunchyju saznajte na službenoj stranici.

 

PULLED CHICKEN SENDVIČ S COLE SLAW SALATOM

Umjesto u domaćim lepinjama, može biti posluženo u brioche pecivima ili pita kruhu.

Pulled chicken

1 kg Cekin GMO free pilećih prsa
4 žlice ulja
1 luk
2 režnja češnjaka
1 velika mrkva
1 papirka
1 konzerva sjeckanih rajčica
100 ml vode
2 žlice aceta balsamica
2 žlice soja sosa
2 žlice šećera
½ žličice đumbira u prahu
sol i papar

Upute:

Meso posoliti pa prepeći na malo ulja na jakoj vatri. Izvaditi iz tave i držati na toplom. U tavu staviti još malo ulja pa dodati narezani luk i češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće i papriku na komadiće pa prepržiti na srednje jakoj vatri 5 minuta. Dodati vodu i rajčicu te meso, poklopiti i kuhati 45 minuta.

Nakon 45 minuta izvaditi meso i sitno ga nasjeckati ili rastrgati pomoću dvije vilice. Umak prebaciti u visoku posudu i izmiksati pomoću štapnog miksera. Vratiti u tavu, dodati aceto balsamico, soja sos, šećer, đumbir tesol i papar po ukusu. Kuhati 10 minuta na jakoj vatri da se malo reducira. U gotov umak dodati meso i pomiješati.

Sočni sendvič od trgane piletine Vindija GMO Free piletine Sočni sendvič od trgane piletine Vindija GMO Free piletine (Foto: Matejka Buča)

Cole slaw salata:

150 g ribane mrkve
150 g sitno sjeckanog bijelog kupusa
150 g sitno sjeckanog ljubičastog kupusa
sol i papar
3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica majoneze
1 žlica vinskog ili alkoholnog octa
1 žličica senfa

Pomiješajte sve sastojke i pustite da malo odstoji kako bi se salata opustila.

Lepinje (12 kom):

600 ml tople vode
1 žličica šećera
12 g suhog kvasca
1,5 žličica soli
750-800 g glatkog brašna
4 žlice biljnog ulja

Upute:

Vodu, šećer i kvasac pomiješajte i pustite 5 minuta samo da se kvasac aktivira. Dodajte brašno, gotovo sve i sol, pa rukama ili mikserom mijesite tijesto par minuta. Tijesto mora biti vrlo mekano, tako da ga možete miješati čak i vilicom ili kuhačom.
Zatim dodajte ulje i umijesite ga u tijesto. Pustite tijesto u zdjeli da odstoji 15-20 minuta pod krpom.

Dobro nabrašnite radnu plohu. Uzimajte rukom po 1/5 tijesta, mora biti ljepljivo i rastezljivo, malo vam se čak i ‘izlijevati’ iz ruke. Stavite hrpicu tijesta na brašno pa povlačite tijesto izvana prema unutra sa svih strana te utiskujte u sredinu kako biste oblikovali okruglastu, ‘bucmastu’ lepinju. Treba biti lijepo obložena tankim slojem brašna kako se ne bi dalje lijepila.

Lepinje složite na protvan obložen papirom za pečenje, ostavite veliki razmak. Lepinje složite tako da je onaj dio gdje se u sredini spajalo tijesto okrenut prema dolje.
Pustite da odstoje 15 minuta pod krpom.

Zatim prstima, od sredine prema van raširite tijesto i oblikujte plosnatu lepinju. To će biti vrlo lako jer je tijesto mekano. Debljina treba biti oko 1 cm. Po želji pospite s vrlo malo brašna pa opet ostavite da odstoji pod krpom dok se pećnica ne zagrije na 280 °C.

Lepinje pecite 7-9 minuta, tj. dok se lijepo ne napuhnu i dobiju tamno zlatnu boju.

Izvadite ih iz pećnice i odmah pokrijte vlažnom, čistom krpom. Ostavite tako 10 minuta dok ne omekšaju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju