Kristijan Oriold, Anja Jordanić i Ivan Zuanović kandidati su našeg online serijala ''MasterChef to be'', koji prati popularnu inačicu showa na Novoj TV i priprema ih na eventualnu prijavu na sljedeći MasterChef. Osim radi dobre zabave i novog iskustva, prijavili su se i kako bi od našeg chefa Darka naučili kulinarske trikove pravih majstora te kako baratati namirnicama na pravi način. No prije nego što li je stao uz njih, Darko je Kikiju, Anji i Ivanu zadao zadatak da dobije uvid u njihovo snalaženje u kuhinji, tehnike koje su možda već savladali te da vidi znaju li pratiti recept. Upravo zato je recept uključivao mnoštvo koraka za jelo koje, po Darkovom sudu, spada u jednostavniju kategoriju. U sat vremena kandidati su trebali napraviti svinjski lungić s glazurom od meda, čilija i začina uz kremu od celera, mlade krumpire i ukiseljenu mrkvu.

Svaki kandidat na svojoj je jedinici dobio unaprijed pripremljenu Konzumovu košaricu sa svim potrebnim namirnicama, kuhinjskim uređajima i ostalim pomagalima te posuđem. Uz to, kandidati su dobili i recept s uputama i fotografijom jela.

Čim su shvatili što ih je dočekalo, započeo je kaos. Nepoznate namirnice, šture upute, mnoštvo vaganja grama, utrka s vremenom i upitnici iznad glava pratili su uglavnom Kristijana i Anju, dok je Ivan izgledao kao da vlada situacijom. No je li dosta bilo tako i kako naš chef Darko komentira njihov prvi zadatak, koji se na svu sreću još nije ocjenjivao, pogledajte u videu. U sljedećem zadatku netko će nas napustiti, a onaj tko se pokaže najboljim, zaradit će titulu ''MasterChef to be'' i osvojiti Konzumov poklon-bon u vrijednosti od 1000 kuna. Ostalo dvoje kandidata očekuju utješne nagrade u vrijednosti od 500 kuna.

S desetogodišnjim iskustvom rada u poznatim restoranima Darko Vlašić je chef uz kojeg će kandidati tek početi učiti kulinarske trikove i pritom sigurno poželjeti nastaviti kuhati. Njegova jela ne samo da izgledaju zamamno, već su i bogata raznim okusima. Ako nam ne vjerujete na riječ, okušajte se u spravljanju njegova recepta, koji je u konačnici oduševio i naše kandidate.

Svinjski lungić s glazurom od meda, čilija i začina uz kremu od celera, mlade krumpire i ukiseljenu mrkvu Svinjski lungić s glazurom od meda, čilija i začina uz kremu od celera, mlade krumpire i ukiseljenu mrkvu (Foto: Nova Studio)

RECEPT - Svinjski lungić s glazurom od meda, čilija i začina uz kremu od celera, mlade krumpire i ukiseljenu mrkvu

Sastojci:

1. Glazura od meda

45 g vode
5 g pahuljica čilija
5 g đumbira
5 g češnjaka
100 g meda
1 zvjezdasti anis

2. Aromatizirano ulje za krumpir

2 dl suncokretova ulja
10 g svježeg čilija
10 g češnjaka
2 grančice timijana

3. Krema od celera

250 g korijena celera (oguliti i narezati na jednake kocke)
300 g K Plus mlijeka
20 g K Plus maslaca
100 g vode
2 prstohvata soli

4. Ukiseljena mrkva

1 veća Bio Zone mrkve
2 dl jabučnog octa
2 dl vode
50 g šećera
5 klinčića
2 grančice timijana
1 češanj češnjaka
10 g soli
5. Lungić
1 svinjski file

Priprema:

1. Šest mladih krumpira ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi. Izaberite krumpire podjednakih veličina da se ravnomjerno skuhaju.

2. Krenite s pripremom aromatiziranog ulja. Ulje zagrijte na laganoj vatri, dodajte ostale sastojke pa kuhajte dok ne zakuha. Ostavite da se ohladi.

3. Ogulite i narežite mrkvu gulilicom za povrće na duge trakice. Ostale sastojke prokuhajte u lončiću pa u njega ubacite mrkvu i ostavite da se ohladi.

4. Za kremu od celera prvo narežite celer na kockice pa ga skuhajte u mlijeku na laganoj vatri. Zatim ga prebacite u blender, dodajte dvije kockice maslaca i sol pa blendajte dok ne dobijete kremu. Ako vam nedostaje tekućine, dodajte malo mlijeka od kuhanja i nastavite miksati. Krema ne smije biti vodenasta.

5. Krenite raditi glazuru. Sve izvažite i stavite na laganu vatru, reducirajte do gustoće sirupa, pazite da se med ne prekuha. Glazura mora biti gust, ali dovoljno tekuć da se može nanijeti kistom na meso.

6. Lungić obraditi i narezati na tri jednaka dijela. Posoliti i lagano popapriti. Na zagrijanu tavu dodati suncokretovo ulje pa zapeći lungić jednako sa svih strana da se napravi korica. Vatru zatim smanjiti i nastaviti peći. Pazite da meso izvana ima lijepu koricu, a da iznutra ostane lagano sočno. Kada ste zadovoljni s mesom i mislite da je gotovo, odložite ga na dasku i premažite glazurom od meda sa svih strana.

7. Ohlađeni krumpir pecite na tavi s aromatiziranim uljem dok ne dobije koricu. Krumpir lagano posolite i popaprite.

8. Složite tanjur tako da stavite kremu od celera na sredinu tanjura (dvije do tri jušne žlice i napravite polukrug). Medaljone od lungića stavite na kremu, krumpir posložite pokraj mesa, mrkvu zarolajte i posložite da stoji prema gore između krumpira i mesa.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju