Beurre compose ili maslac sa začinskim biljem francuski je izum koji transformira okus pečenog mesa do neslućenih visina.

Riječ je o tehnici miješanja maslaca s različitim biljkama i začinima i stvrdnjavanja u hladnjaku, prije nego što se nareže i posluži na vrućem komadu pečenog mesa.

Po svojem maslacu sa začinskim biljem u četrdesetim godinama prošlog stoljeća iznimno je popularan bio restoran Cafe de Paris u Švicarskoj, a po kojem je umak dobio ime.

Iako restoran nikad nije otkrio što se nalazi u umaku Cafe de Paris, gastronomski stručnjaci osmislili su vrlo sličnu alternativu koja uvelike poboljšava okus pečenog junećeg mesa, a donosimo vam je u nastavku teksta.

Sastojci za umak Cafe de Paris:

  • 115 g omekšanog maslaca
  • 3 fileta inćuna
  • 2 žlice sitno nasjeckane ljutike
  • 2 čajne žličice estragona
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • 1 čajna žličica umaka Worcestershire
  • 1 čajna žličica Dijon umaka
  • 1 čajna žličica curry praha
  • ½ čajne žličice mljevene paprike
  • ½ čajne žličice svježeg peršina
  • sol i papar po želji

Priprema umaka Cafe de Paris:

  1. Nasjeckajte ljutiku, estragon, češnjak, svježi peršin i filete inćuna iz konzerve na sitne komade.
  2. Pomiješajte nasjeckane sastojke zajedno s omekšanim maslacem, limunovim sokom, Worcestershireom, senfom, curry prahom, solju i paprom.
  3. Dobivenu smjesu stavite u prozirnu plastičnu foliju i oblikujte valjak. Čvrsto zavežite plastičnu foliju sa svake strane (poput bombona) i stavite u hladnjak dok se smjesa ne stisne, otprilike dva sata.
  4. Narežite maslac na kriške i stavite preko vrućeg pečenog odreska. Dobar tek!

(Ne)prijatelj savršenog okusa: 5 čestih pogrešaka koje činimo kada kuhamo s maslacem Gljive Salisbury odrezak Torta od limuna +0 Maslac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju