Beurre compose ili maslac sa začinskim biljem francuski je izum koji transformira okus pečenog mesa do neslućenih visina.
Riječ je o tehnici miješanja maslaca s različitim biljkama i začinima i stvrdnjavanja u hladnjaku, prije nego što se nareže i posluži na vrućem komadu pečenog mesa.
Po svojem maslacu sa začinskim biljem u četrdesetim godinama prošlog stoljeća iznimno je popularan bio restoran Cafe de Paris u Švicarskoj, a po kojem je umak dobio ime.
Iako restoran nikad nije otkrio što se nalazi u umaku Cafe de Paris, gastronomski stručnjaci osmislili su vrlo sličnu alternativu koja uvelike poboljšava okus pečenog junećeg mesa, a donosimo vam je u nastavku teksta.
Sastojci za umak Cafe de Paris:
- 115 g omekšanog maslaca
- 3 fileta inćuna
- 2 žlice sitno nasjeckane ljutike
- 2 čajne žličice estragona
- 1 češanj češnjaka
- 1 čajna žličica limunova soka
- 1 čajna žličica umaka Worcestershire
- 1 čajna žličica Dijon umaka
- 1 čajna žličica curry praha
- ½ čajne žličice mljevene paprike
- ½ čajne žličice svježeg peršina
- sol i papar po želji
Priprema umaka Cafe de Paris:
- Nasjeckajte ljutiku, estragon, češnjak, svježi peršin i filete inćuna iz konzerve na sitne komade.
- Pomiješajte nasjeckane sastojke zajedno s omekšanim maslacem, limunovim sokom, Worcestershireom, senfom, curry prahom, solju i paprom.
- Dobivenu smjesu stavite u prozirnu plastičnu foliju i oblikujte valjak. Čvrsto zavežite plastičnu foliju sa svake strane (poput bombona) i stavite u hladnjak dok se smjesa ne stisne, otprilike dva sata.
- Narežite maslac na kriške i stavite preko vrućeg pečenog odreska. Dobar tek!