Buternut ili muškatna tikva nezaobilazan je dio jesenske kuhinje – s njome se mogu napraviti mnoga divna jela poput gustih juha, pirea i variva.
Pire od muškatne tikve možete staviti u popularno američko jelo mac and cheese, odnosno makarone sa sirom i tako joj podariti neodoljivu kremastu teksturu, ali ne i brdo kalorija.
U 100 grama butternut tikve naći ćete tek 45 kalorija, a u istoj količini tvrdog punomasnog sira oko 400 kalorija.
U ovom receptu i dalje će vam trebati nešto sira – po mogućnosti cheddara i gaude i nešto kozjeg sira, ali ne onoliko kao u drugim tradicionalnim receptima.
Mac and cheese s butternut tikvom - sastojci:
- 500 g butternut tikve
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 400 g makarona za kuhanje
- 115 g naribanog cheddar sira
- 115 g kozjeg sira
- 60 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- sol po želji
Mac and cheese s butternut tikvom - priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, i sačuvajte otprilike 125 mililitara vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Skuhajte odvojeno i butternut tikvu koju ste narezali na manje kocke ili je ispecite u pećnici dok ne omekša. Vilicom zdrobite tikvu u pire.
- U većoj tavi rastopite maslac i pomiješajte s brašnom dok ne dobijte glatku smjesu. Kada brašno dobije lijepu svijetlosmeđu boju – pazite da vam ne izgori, postupno ga podlijte zagrijanim mlijekom uz neprestano miješanje.
- Dodajte pire od butternut tikve, začinite smjesu sa solju, kajenskim paprom, timijanom i češnjakom u prahu. Kuhajte smjesu dok se sastojci ne sljube, a umak ne zgusne.
- Potom dodajte naribani cheddar i kozji sir i miješajte sve zajedno dok se sir ne otopi, a smjesa ne postane glatka. Ako niste zadovoljni teksturom dodatno ju izgladite štapnim mikserom.
- Ubacite kuhanu tjesteninu u umak i sve dobro promiješajte. Ako je umak pregust, dodajte i nešto vode od kuhanja tjestenine. Poslužite tjesteninu sa sirom i tikvom uz sezonsku salatu. Dobar tek!
7 superzdravih sjemenki koje bismo trebali jesti svaki dan