Tiramisu je tradicionalni talijanski desert koji se sastoji od piškota namočenih u kavu te bogato oplemenjenih kremom od mascarponea... I to vjerojatno svi znaju.

No jeste li znali da postoji i "lakša", osvježavajuća verzija puna vitamina C? Ili barem smo si mi tako opravdali izradu ovog sočnog kolača s dodatkom likera limoncello, koji se pravi od limuna.

Za sirup od limoncella:

  • 240 ml likera limoncello
  • 240 ml vode
  • 100 g šećera
  • 180 ml svježe iscijeđenog soka limuna
  • 40 piškota

Za kremu mascarpone:

  • 450 g mascarponea
  • 350 g vrhnja za šlag
  • 150 g džema od limuna
  • 60 g šećera u prahu

Priprema limoncello tiramisua:

  1. U loncu zagrijte limoncello, vodu, šećer i limunov sok na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje dok se šećer ne otopi do kraja.
  2. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Za to vrijeme mikserom istucite vrhnje u šlag. Umiješajte u njega šećer u prahu.
  4. U posebnoj zdjeli izmiksajte mascarpone s džemom od limuna.
  5. Pažljivo umiješajte šlag u smjesu od mascarponea i limuna.
  6. Umočite piškote u sirup od limoncella te ga položite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete pripremiti kolač.
  7. Piškote posložite jednu do druge u red tako da u potpunosti prekrijete dno posude.
  8. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovicu kreme od mascarponea, šlaga i limuna.
  9. Preko smjese ponovo stavite piškote umočene u sirup te cijeli kolač završite s ostatkom kreme.
  10. Ukrasite kolač s malo limunove korice ako posjedujete organski uzgojene plodove.
  11. Stavite kolač u hladnjak na barem šest sati ili preko noći.
  12. Poslužite ohlađenog. Uživajte!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju