Umijeće kuhanja je izazov, jer zahtijeva puno vještine, vremena i fokusa. Idealan cilj je pripremiti jelo koje oduševljava nepce, ne lijepi se za dno tave i ne zagori. Nažalost, ne snalazimo se svi dobro u kulinarstvu, čak i ako dajemo sve od sebe, pa bi nam ovi savjeti svima mogli dobro doći...

Kuhanje tjestenine u malo vode

Priprema tjestenine se čini jednostavnom, ali u stvarnosti nije. Morate uzeti u obzir neke stvari kako bi skuhali na najbolji mogući način. Na primjer, potrebno je koristiti dovoljnu količinu vode, inače bi tjestenina mogla postati presuha ili zalijepljena za lonac. Rješenje ovih potencijalnih problema je računanje otprilike četiri litre vode za pola kilograma tjestenine.

Špageti - 4 Špageti - 4 (Foto: Unsplash)

Računanje vremena pripreme svake pojedine namirnice

Prije dinstanja mnogi od nas počinju pirjati češnjak, zatim luk i druge začine. No, griješimo: češnjak se, primjerice, u sitnim komadićima, skuha pa čak i zagori prije nego dodamo ostale sastojke. Stoga je preporučljivo prvo pirjati luk, a zatim češnjak prije ostalih sastojaka. S druge strane, kako stječemo iskustvo, zgodno je naučiti i koje se povrće kuha brže, a koje duže. Na ovaj način ćemo usavršiti redoslijed kojim moramo kuhati svaki sastojak.

Soljenje na samom kraju

U nekim starim receptima možete pročitati: "Dodajte soli po ukusu kad je gotovo." Kad bismo se pridržavali ovog savjeta, vjerojatno se sol ne bi ravnomjerno rasporedila, ni ostvarila svoj "puni potencijal". Naravno, moramo paziti da ne dodamo previše soli jer bismo mogli pokvariti jelo. Prava stvar koju treba učiniti je dodavati sol dok ubacujemo sastojke i kušati s vremena na vrijeme. Na taj način osiguravamo da se okus upije i pojača, ali prije svega da bude ujednačen.

Priprema sastojaka prije samog kuhanja

Ljudi često zagrijavaju svoje tave dok sjeckaju sastojke koje će koristiti. Ali to vjerojatno nije najbolji način za obavljanje stvari. Na kraju možete zabrljati u receptu jer kad trebate određeni sastojak, možda se pokaže da ga niste nasjeckali, pa ćete izgubiti dragocjeno vrijeme. Ideja je da nasjeckate sve sastojke prije nego što stavite tavu na vatru, tako da biste spremno mogli pripremati jelo.

Korištenje tupog noža

Tupi nož mnogo je opasniji nego što se čini jer lako može skliznuti i oštetiti meso ili povrće. Ili ozlijediti prste. Najbolje je, prema kulinarskom stručnjaku Marku Bittmanesu, imati pri ruci alat za oštrenje. A ako to nije moguće, pronađite osobu koja može naoštriti vaše noževe.

Kitica začina za ukusniju juhu, grah ili gulaš: Napravite sami bouquet garni Bouquet garni - 3 Bouquet garni - 2 Bouquet garni - 1 +0 Bouquet garni - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju