Danas znamo da se foccacia razvila u omiljenu pizzu, kojoj je rodni kraj regija Campania u jugozapadnoj Italiji, a rodni grad Napulj.
Pizzu toliko volimo, da smo je kroz povijest ukomponirali u razna jela i napravili je na milijun načina. Nije ni čudno pošto je kombinacija tijesta, rajčice i sira možda jedna od najboljih gastro kombinacija na svijetu.
Ako ste planirali druženje za vikend, a ne znate što biste pripremili, imamo odličnu ideju. Pizza rolice su gotove za tren oka, a sve što trebate napraviti je zamijesiti jednostavno tijesto bez dizanja, napuniti ga omiljenim nadjevom i zarolati u štrucu.
Nakon toga treba izrezati rolice debljine prsta i ubaciti ih u pećnicu. I to je sva mudrost. Za one vještije, savjet je zamijesiti jednostavno tijesto, dok će oni koji se ne snalaze u kuhinji, moći kupiti bilo koje tijesto za pizzu pa nastaviti postupak po receptu.
Sastojci za pizza rolice:
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml jogurta
- 200 ml tople vode
- 50 ml maslinova ulja
Za nadjev:
- 300 g mortadele
- 300 g gaude
- Pasirana rajčica
- Nekoliko maslina
- Sol, šećer, papar, bosiljak, origano
Priprema pizza rolica:
- Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite oko 10 minuta. Ostavite tijesto sa strane dok pripremate nadjev.
- Pasiranu rajčicu pomiješajte sa začinima i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja.
- Sir naribajte, a masline narežite na sitne kockice.
- Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika. Premažite tijesto umakom od rajčice, poslažite mortadelu u jednom redu, stavite naribani sir i na kraju posipajte s maslinama.
- Zarolajte tijesto u štrucu i režite rolice.
- Posložite rolice na papir za pečenje.
- Pećnicu uključite na 200 stupnjeva. Neka rolice odmaraju dok se pećnica grije.
- Pecite oko 20 minuta.
Dobar tek!