Danas znamo da se foccacia razvila u omiljenu pizzu, kojoj je rodni kraj regija Campania u jugozapadnoj Italiji, a rodni grad Napulj.

Pizzu toliko volimo, da smo je kroz povijest ukomponirali u razna jela i napravili je na milijun načina. Nije ni čudno pošto je kombinacija tijesta, rajčice i sira možda jedna od najboljih gastro kombinacija na svijetu.

Ako ste planirali druženje za vikend, a ne znate što biste pripremili, imamo odličnu ideju. Pizza rolice su gotove za tren oka, a sve što trebate napraviti je zamijesiti jednostavno tijesto bez dizanja, napuniti ga omiljenim nadjevom i zarolati u štrucu.

Nakon toga treba izrezati rolice debljine prsta i ubaciti ih u pećnicu. I to je sva mudrost. Za one vještije, savjet je zamijesiti jednostavno tijesto, dok će oni koji se ne snalaze u kuhinji, moći kupiti bilo koje tijesto za pizzu pa nastaviti postupak po receptu.

Sastojci za pizza rolice:

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml jogurta
  • 200 ml tople vode
  • 50 ml maslinova ulja

Za nadjev:

  • 300 g mortadele
  • 300 g gaude
  • Pasirana rajčica
  • Nekoliko maslina
  • Sol, šećer, papar, bosiljak, origano

Priprema pizza rolica:

  1. Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite oko 10 minuta. Ostavite tijesto sa strane dok pripremate nadjev.
  2. Pasiranu rajčicu pomiješajte sa začinima i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja.
  3. Sir naribajte, a masline narežite na sitne kockice.
  4. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika. Premažite tijesto umakom od rajčice, poslažite mortadelu u jednom redu, stavite naribani sir i na kraju posipajte s maslinama.
  5. Zarolajte tijesto u štrucu i režite rolice.
  6. Posložite rolice na papir za pečenje.
  7. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva. Neka rolice odmaraju dok se pećnica grije.
  8. Pecite oko 20 minuta.

Dobar tek!