Kolač od badema idealan je izbor za doručak, međuobrok ili kao desert nakon jela. Riječ je o slastici bez glutena koja će se idealno spojiti uz kavu ili čaj.

Kolač od badema i kiselog vrhnja je iznimno lagan i pahuljast. Sočnost kolaču daje kombinacija kokosova i bademova brašna te kiselo vrhnje, dok mu mrvičasto tijesto na vrhu daje dašak neodoljive hrskavosti i slatkoće.

Ovaj kolač mogu napraviti i oni koji nemaju previše iskustva u pečenju kolača. Glavnina kolača ručno se miješa, dok se za mrvičasti nadjev na vrhu možete poslužiti sjeckalicom povrća ili dobrim blenderom.

Sastojci za kolač:

  • 180 g kiselog vrhnja
  • 120 g bademova brašna
  • 65 g šećera
  • 50 g kokosova brašna
  • 30 g maslaca
  • 4 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta badema
  • prstohvat soli

Za mrvičasti nadjev:

  • 100 g hladnog maslaca
  • 70 g listića badema
  • 60 g smeđeg šećera
  • 60 g bademovog brašna
  • 50 g kokosova brašna
  • 2 čajne žličice cimeta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kockasti lim za pečenje i stavite sa strane.
  2. Napravite kolač: pomiješajte zajedno bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol u jednoj zdjeli.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac, kiselo vrhnje, šećer, jaja i ekstrakt badema.
  4. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Prebacite smjesu u pripremljeni lim za pečenje.
  5. Napravite mrvičasti nadjev: u sjeckalici povrća pomiješajte kockice maslaca, smeđi šećer, cimet, bademovo brašno, kokosovo brašno i listiće badema. Pulsirajte dok ne dobijte grublje mrvice.
  6. Ravnomjerno pospite mrvice preko smjese u limu za pečenje i lagano ih utisnite.
  7. Pecite ovako pripremljeni kolač oko 40 minuta, odnosno dok ne bude pečeno do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što izvadite iz pećnice.
  8. Dobro ohladite, a potom narežite kolač i poslužite uz kavu ili čaj. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju