Osim kroz znamenitosti, prirodu i ljude, jedan od odličnih načina za otkrivanje tradicije neke zemlje na putovanju upravo je kroz tanjure i čaše. A o tome gdje i što jesti najbolje znaju domaći, pa ne čudi što se turisti o hrvatskoj kuhinji raspituju na forumima kako bi se pripremili na vrijeme. Koliko je ukusa, toliko je i omiljenih jela, ali izdvojili smo neke od onih koje posjetitelji najviše hvale – i pamte.

Kotlovina

Turistima željnima autentičnog doživljaja forumaši savjetuju da isprobaju kotlovinu. Iako se to jelo ne može pronaći na svakom koraku, taj specijalitet Zagorja, Međimurja, Podravine, Samobora, Zagreba (a i šire) gušt je za sva osjetila. Kotlovina je više od finog mesa i povrća koji se krčkaju satima – čar jelu daje upravo ritual druženja oko rustikalnog kotla. Gutljaj po zalogaj, uz obvezno umakanje kruha u umak, doživljaj je u kojem se uživa polako. Turistima koji traže kotlovinu forumaši preporučuju sajmove kao što je zagrebački Hrelić.

Sir i vrhnje

Sir i vrhnje obično je seljačko jelo, ali tko želi bolje upoznati tradiciju, može navratiti do kumica na tržnice. Forumaši turistima savjetuju da pronađu najdulji red na placu jer su tako veće šanse da će biti zadovoljni kupljenim. Na pitanje koji su sir i vrhnje najbolji teško je odgovoriti jer će ukusi odabrati. Neki vole da se sir dobro ocijedi, drugi pak nemaju ništa protiv sirutke, a i o gustoći vrhnja lome se koplja…

Purica s mlincima

U kontinentalnoj Hrvatskoj purica s mlincima klasik je koji vrijedi probati. Uostalom, zagorski mlinci prije koju godinu upisani su u registar zaštićenih oznaka izvrsnosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU-a. Stoga ne čudi što forumaši turistima preporučuju upravo taj specijalitet koji se radi od tek tri sastojka: brašna, vode i soli.

Izletište Miki - 2 Izletište Miki - 2 (Foto: Discover Otočac)

Ražanj i peka

Baš kao i kotlovina, i ražanj i peka neki su od specijaliteta koji fasciniraju one koji ih nikada nisu kušali, kao ni vidjeli kako se pripremaju. Ražanj se okreće po cijeloj Hrvatskoj, a na njemu se osim janjetine i svinjetine nađe i perad, pa i cijeli vol. Kad je riječ o peki, onima koji dolaze u Hrvatsku osobito se preporučuje hobotnica koja se topi u ustima.

Šparoge

Gurmanima koji vole okuse i mirise šparoga proljeća u Istri i na Kvarneru nisu strana. Uz tartufe, sireve, marune, janjetinu i boškarina, šparoge, a osobito divlje, neke su od delicija koja vrijedi probati u tom dijelu Lijepe Naše. Još je bolje sudjelovati u branju, a potom im kušati u jednoj od brojnih kombinacija s domaćom tjesteninom, s jajima ili rižom.

Skradinski rižot

Glasoviti rižot jedna je od dalmatinskih gastronomskih ikona koja se priprema satima – neki će reći osam, drugi više od deset, ali u svakom slučaju radi se o slow foodu za dušu. Prema tradiciji, skradinski rižot rade muškarci u obitelji, a taj je ritual i bio i svojevrsna inicijacija mladića u svijet odraslih. Slast rižotu daje polagano pirjanje luka i teletina uz podlijevanje juhom. Svaki kuhar ima svoju tajnu – neki će dodati muškatnog oraščića, drugi drniškog pršuta. Kada meso bude meko kao duša, dodaje se riža i dovršava se jelo.

Luška popara iz restorana Nautika Luška popara iz restorana Nautika (Foto: Restoran Nautika)

Brudet, gregada, popara…

Sva tri jela povezuje svježa riba, koja i diktira što će se naći u tanjuru. Nekoć jela siromaha, danas ponos vrsnih chefova, nađu se i u kreativnim izvedbama s cijenjenim sastojcima poput jastoga, skupe ribe ili školjki. No za dobar brudet, gregadu ili poparu, osim ribe i eventualno rajčice, trebat će vam tek nekoliko sastojaka, kako i nalažu rukom pisani recepti iz već požutjelih kuharica. Prema preporuci poznavatelja hrvatske kuhinje, ovo su jela koja strancima mogu pomoći za bolje upoznavanje lokalnih običaja.

Čudesa od mesa

Krvavice, prezvušt, čvarci, kulen i druge divote koje se mogu naći na mesnim platama diljem Hrvatske stranci iz dalekih zemalja često kušaju prvi put. Hrabrijima se na forumima preporučuju i fileki, uz upozorenje: "Nisu za svakoga. Ili ih voliš, ili mrziš."

Pašticada Pašticada (Foto: Shutterstock)

Pašticada

Kraljica dalmatinske spize u kuhinjama poznavatelja postaje senzacija jer vješti i strpljivi kuhari znaju kako dobiti punoću okusa. U originalu iz venecijanske kuhinje, pašticada se godinama usavršavala u Dalmaciji, a svaka obitelj ima svoju tajnu slasti. U prošlosti se za pašticadu koristilo meso poput konjetine, bravetine, pa i mladog magarca, ali moderna kuhinja prednost daje govedini koja se izbocka komadićima pancete, češnjaka i klinčića. Nakon odležavanja u marinadi počinje višesatno pirjanje mesa s povrćem.

Punjene paprike i sarma

Punjena paprika i sarma omiljena su jela koja su pokrila sva godišnja doba. Mnogi stranci koji su se vratili iz Hrvatske ih pamte, hvale, a neki se odlučuju i pripremiti ih u vlastitim kuhinjama. Tim jelima valja pribrojiti arambašiće, osobito ako se nađete u blizini Sinja. Manji svitci od listova kiselog ili svježeg kupusa pune se mješavinom sjeckanog junećeg i svinjećeg mesa, a dodaju se i začini poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića. U lonac za kuhanje arambašića dodaju se i listovi kupusa, kao i komadi suhog mesa ili slanine.

Robinzonski kamp uz prekrasnu Mrežnicu: Savršena oaza za bijeg od vrućina vikendom Green River - robinzonski kamp - 24 Green River - robinzonski kamp - 23 Green River - robinzonski kamp - 22 +20 Green River - robinzonski kamp - 21

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju