Da biste napravili fine kekse, ne treba vam mnogo sastojka – ne trebaju vam čak ni klasične namirnice koje idu u ovaj desert poput jaja i brašna.
Ovi keksi od kokosa nadahnuti su talijanskom cantuccijima, a rade se od samo tri sastojka – naribanih listića kokosa, kokosova šećera i nešto vode. Po želji eventualno možete dodati i prstohvat soli.
Idealni su za ljude koji ne jedu namirnice životinjskog porijekla, ne smiju jesti gluten, izbjegavaju konzumirati ulje i orašaste plodove, ali i dalje žele uživati u slatkim zalogajima.
Sastojci:
- 285 g naribanih listića kokosa
- 30 g kokosova šećera
- 3 žlice vode
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.
- Prekrijte lim za pečenje papirom za pečenje i stavite ga sa strane.
- U sjeckalici povrća ili dobrom blenderu pretvorite naribane listiće kokosa u povezanu smjesu – trebala bi kremasta, ali ne i potpuno glatka.
- Pomiješajte dobivenu smjesu od kokosa s kokosovim šećerom i vodom.
- Prebacite smjesu za kekse na papir za pečenje i oblikujte je u pravokutnik dug oko 30 centimetara i širok oko osam centimetara.
- Pecite smjesu u prethodno zagrijanoj pećnici oko 18 do 20 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlaćanu boju.
- Ohladite pečenu smjesu do kraja na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u hladnjak na sat vremena.
- Oštrim nožem narežite pečeni komad tijesta na 15-ak keksa.
- Vratite ih na lim za pečenje i pecite još 30 minuta na 100 Celzijevih stupnjeva.
- Ostavite kekse da se suše u ugašenoj pećnici još oko sat-dva, a potom ih poslužite. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako vam keksi imaju premalo okusa, oplemeniti ih možete s nešto limunova soka ili iscijeđenom limetom, naribanim đumbirom, ekstraktom vanilije ili badema. Ispečene kekse možete ukrasiti i s nešto rastopljene čokolade.
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2