Cantucci ili cantuccini omiljeni su talijanski keksi koji su odavno prošli granice talijanske čizme. Potječu iz Toskane, a osim brašna, šećera i jaja za pripremu će vam trebati i bademi. Zahvaljujući tvrdoj teksturi, idealni su za umakanje u desertno vino, kako se tradicionalno i jedu.
Sastojci za cantucce
- 250 g prosijanog brašna
- 185 g šećera
- 1 žičica praška za pecivo
- 2 velika jaja
- 1 žličica ribane korice naranče
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 125 g sirovih neoljuštenih badema
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo.
- Dodajte jaja, narančinu koricu, ekstrakt vanilije i pomiješajte sve sastojke.
- Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete lagano ljepljivo, glatko tijesto.
- Dodajte bademe i ponovno mijesite dok se dobro ne sjedine.
- Podijelite tijesto na dvije polovice i svaku polovicu oblikujte u valjak duljine otprilike 30 cm i širine 5 cm.
- Navlažite ruke, tako ćete lakše oblikovati tijesto.
- Stavite valjke na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i razmaknite ih. Pecite 30 minuta ili dok ne porumene.
- Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta. Zatim oštrim, nazubljenim nožem izrežite dijagonalno na kriške od 1,5 cm. Vratite kolačiće na lim i pecite ih 10-15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na rešetki.
Kad je otvorio restoran jedva je krpao kraj s krajem, a danas je najbolji chef na svijetu +0