Cantucci ili cantuccini omiljeni su talijanski keksi koji su odavno prošli granice talijanske čizme. Potječu iz Toskane, a osim brašna, šećera i jaja za pripremu će vam trebati i bademi. Zahvaljujući tvrdoj teksturi, idealni su za umakanje u desertno vino, kako se tradicionalno i jedu.

Sastojci za cantucce

  • 250 g prosijanog brašna
  • 185 g šećera
  • 1 žičica praška za pecivo
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica ribane korice naranče
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 125 g sirovih neoljuštenih badema

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo.
  3. Dodajte jaja, narančinu koricu, ekstrakt vanilije i pomiješajte sve sastojke.
  4. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete lagano ljepljivo, glatko tijesto.
  5. Dodajte bademe i ponovno mijesite dok se dobro ne sjedine.
  6. Podijelite tijesto na dvije polovice i svaku polovicu oblikujte u valjak duljine otprilike 30 cm i širine 5 cm.
  7. Navlažite ruke, tako ćete lakše oblikovati tijesto.
  8. Stavite valjke na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i razmaknite ih. Pecite 30 minuta ili dok ne porumene.
  9. Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta. Zatim oštrim, nazubljenim nožem izrežite dijagonalno na kriške od 1,5 cm. Vratite kolačiće na lim i pecite ih 10-15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na rešetki.

Kad je otvorio restoran jedva je krpao kraj s krajem, a danas je najbolji chef na svijetu Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 4 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 2 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 1 +0 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju