Od otvorenja prije dvije godine Savica Casual Urban Eatery postalo je omiljeno mjesto u kvartu za ručak ili večeru, a dokaz da znaju što rade u kuhinji su i gosti kojima nije problem potegnuti s Jaruna, Vrbana, pa i daljih dijelova grada.

Razlog tome što se gosti redovito vraćaju jesu jela nadahnuta svjetskim kuhinjama s finom ravnotežom domaćih okusa i egzotike. Prijateljske cijene i nepretenciozni tanjuri očito su provjerena formula za uspjeh. Svakako pomaže i to što većina jela nastaje od nule.

U Savici sami rade majonezu, fermentiraju češnjak, tostiraju i melju sastojke za začinske mješavine, pripremaju meso i nekoliko dana prije pripreme na raznovrsne načine, a ulje se infuzira komoračem, pečenom mrkvom i drugim "divotama".

U osmišljavanju jelovnika Savica pomno osluškuje sezonu, ne odustajući od jela koja su s vremenom pronašla svoje stalne goste. Ondje se dolazi i na čašu-dvije vina uz platu s koje mami domaći kulen, panceta, pršut, Grana Padano, težački sir Gligora, kao i domaće ukiseljeno povrće.

Losos se u Savici marinira i peče u woku pa poslužuje sa soba rezancima (tjestenina od heljdina brašna) i aromatičnim furikakeom. Oni koji vole tunu mogu uživati u tartaru koji fino zaokružuje domaće ukiseljeno povrće i yuzu majoneza, a ljubitelji mesa "padaju" na rižoto s biftekom i kremom od sira ili neodoljivo meke, sporo kuhane juneće obraze s pireom, lješnjacima i kruškom kuhanom u vinu.

Marinirana pačja prsa poslužuju se s kremom od celera i tartufa, karameliziranom cikorijom, čipsom od kadulje i umakom bordelaise, koji bi najlakše bilo opisati kao demi-glace uz dodatak vina.

Panirani pileći lollipopsi odlično idu uz chana masalu (slanutak u mirisnom umaku) te salatu od matovilca i domaćeg dimljenog jogurta u koji se lako zaljubiti već na prvo kušanje.

Želju za mesom utažit će i marinirani flank steak sa sotiranim krumpirima ili Savica burger od junetine u pecivu od krumpirova tijesta s dimljenom majonezom, kremom od gorgonzole, crumbleom od brusnice i oraha i hrskavom pancetom.

Za kraj možete odabrati između cheesecakea s pistacijama ili čokoladnog moussea s krekerom od rogača, slanom karamelom i narančom. 

Mediteranski ćevapi: Sočne mirisne okruglice od mljevenog mesa Kibbeh Kibbeh +0 Kibbeh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju