Melanzane sotto aceto ili patlidžani u octu su ukiseljeni patlidžani prema tradicionalnom talijanskom receptu. Kod naših se susjeda sve ukiseljeno povrće naziva "sottaceti", a u octu se može naći sve što raste u vrtu.
Kuhanje povrća u octu prije dodavanja ulja stari je i ukusan trik za produljivanje roka trajanja povrću.
Iako joj sliči, ovo nije klasična zimnica koje će trajati i do godinu dana, pa ovako spremljene patlidžane potrošite unutar mjesec dana. Patlidžane u octu poslužite sa suhomesnatim proizvodima, sirom, pečenom paprikom i kruhom ili ih poslužite kao salatu.
Sastojci za patlidžane u octu:
- 6 čvrstih srednjih patlidžana
- sol, po ukusu
- 360 ml vinskog ili jabučnog octa, podijeljeno
- 600 ml vode
- 3 do 4 češnja češnjaka, tanko narezana
- 1-2 šake lišća svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 1 čajna žličica crvene paprike u prahu
- 1 čajna žličica listova metvice, svježih ili osušenih
- 1 do 2 čajne žličice sušenog origana, po ukusu
- 300-500 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ukusu
Priprema patlidžana u octu:
- Patlidžane dobro operite pa ih osušite papirnatim ručnikom.
- Narežite ih na trake debljine oko pola centimetra.
- Stavite narezane patlidžane u cjedilo i svaki sloj obilno posolite.
- Stavite cjedilo u sudoper ili nad veću posudu, a u njega stavite manju posudu koja će pritisnuti patlidžane, tako da puste što više vode. Držite ih pritisnute jedan sat, pa ih još stisnite rukama i iscijedite preostalu vodu.
- Prebacite patlidžane u veliki lonac i dodajte 300 ml octa i 600 ml vode. Poklopite i pustite da proključa. Maknite lonac s vatre i ostavite da se patlidžani potpuno ohlade. Povremeno promiješajte.
- U zdjelu stavite narezani češnjak, peršin, crvenu papriku, metvicu i origano.
- Iz patlidžana iscijedite što više tekućine i prebacite ih u zdjelu sa začinima. Ulijte najmanje 300 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja i preostali ocat i pažljivo promiješajte.
- Prebacite u čiste staklenke s poklopcem.
- Dodajte maslinova ulja koliko je potrebno da patlidžani budu potpuno potopljeni.
- Poklopite i spremite staklenke u hladnjak. Za 24 sata bit će spremni za jelo.
Ogroman popust za hranu iz restorana i dućana: Zagrepčani će naručivati s najmanje 50 posto popusta +2