Melanzane sotto aceto ili patlidžani u octu su ukiseljeni patlidžani prema tradicionalnom talijanskom receptu. Kod naših se susjeda sve ukiseljeno povrće naziva "sottaceti", a u octu se može naći sve što raste u vrtu.
Kuhanje povrća u octu prije dodavanja ulja stari je i ukusan trik za produljivanje roka trajanja povrću.

Iako joj sliči, ovo nije klasična zimnica koje će trajati i do godinu dana, pa ovako spremljene patlidžane potrošite unutar mjesec dana. Patlidžane u octu poslužite sa suhomesnatim proizvodima, sirom, pečenom paprikom i kruhom ili ih poslužite kao salatu.

Sastojci za patlidžane u octu:

  • 6 čvrstih srednjih patlidžana
  • sol, po ukusu
  • 360 ml vinskog ili jabučnog octa, podijeljeno
  • 600 ml vode
  • 3 do 4 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 1-2 šake lišća svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 čajna žličica crvene paprike u prahu
  • 1 čajna žličica listova metvice, svježih ili osušenih
  • 1 do 2 čajne žličice sušenog origana, po ukusu
  • 300-500 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ukusu

Priprema patlidžana u octu:

  1. Patlidžane dobro operite pa ih osušite papirnatim ručnikom.
  2. Narežite ih na trake debljine oko pola centimetra.
  3. Stavite narezane patlidžane u cjedilo i svaki sloj obilno posolite.
  4. Stavite cjedilo u sudoper ili nad veću posudu, a u njega stavite manju posudu koja će pritisnuti patlidžane, tako da puste što više vode. Držite ih pritisnute jedan sat, pa ih još stisnite rukama i iscijedite preostalu vodu.
  5. Prebacite patlidžane u veliki lonac i dodajte 300 ml octa i 600 ml vode. Poklopite i pustite da proključa. Maknite lonac s vatre i ostavite da se patlidžani potpuno ohlade. Povremeno promiješajte.
  6. U zdjelu stavite narezani češnjak, peršin, crvenu papriku, metvicu i origano.
  7. Iz patlidžana iscijedite što više tekućine i prebacite ih u zdjelu sa začinima. Ulijte najmanje 300 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja i preostali ocat i pažljivo promiješajte.
  8. Prebacite u čiste staklenke s poklopcem.
  9. Dodajte maslinova ulja koliko je potrebno da patlidžani budu potpuno potopljeni.
  10. Poklopite i spremite staklenke u hladnjak. Za 24 sata bit će spremni za jelo.

Ogroman popust za hranu iz restorana i dućana: Zagrepčani će naručivati s najmanje 50 posto popusta Restoran/Ilustracija - 1 Supermarket Trgovina +2 Restoran/Ilustracija - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju