Ako ste ljubitelj kineske hrane, obožavat ćete začinjeni sečuanski patlidžan s mljevenim mesom. Kao što ime i sugerira, riječ je o dobro začinjenom jelu koje potječe iz ove pokrajine na jugozapadu Kine, a kombinira kineski patlidžan s mljevenom svinjetinom.
Jelo je začinjeno s dva specijalizirana kineska proizvoda: fermentiranom pastom od graha po imenu doubanjiang te ukiseljenim i slanim čili papričicama. Ako na raspolaganju nemate ove sastojke možete ih probati zamijeniti s nešto miso paste koju ste pomiješali s čilijem, odnosno s ukiseljenim feferonima.
Začinjeni sečunski patlidžan s mljevenom svinjetinom obično se servira uz kuhanu bijelu rižu koja predstavlja savršeni prilog uz njegov naglašeni okus.
Da biste napravili ovo ukusno jelo bit će vam potrebno svega pola sata. Baš zato nameće se kao sjajan izbor kada vam se jede nešto fino – i žudite za kineskom hranom iz dostave – a nemate puno vremena na raspolaganju za pripremu.
Začinjeni prženi patidžan s mljevenom svinjetinom - sastojci:
Za jelo:
- 500 g patlidžana
- 250 ml biljnog ulja
- 100 g mljevene svinjetine
- 1,5 žlica nasjeckanog češnjaka
- 1 mladi luk
- 1 ukiseljena i usoljena čili papričica
- 1 žlica nasjeckanog svježeg đumbira
- 1 žlica fermentirane paste od graha
Za umak:
- 3,5 žlice crnog rižinog octa
- 1,5 žlica kukuruznog škroba
- 1,5 žlica šećera
- 1 žlica meda
- 1 žlica svijetlog umaka od soje
- ½ žlice tamnog umaka od soje
Začinjeni prženi patidžan s mljevenom svinjetinom - priprema:
- Napravite umak: kukuruzni škrob pomiješajte sa svijetlim umakom od soje. Miješajte sve dok ne nestanu grudice. Potom dodajte i crni rižin ocat, šećer, med i tamni umak od soje. Pripremljeni umak stavite sa strane.
- Ispržite patlidžan: U woku ili loncu zagrijte biljno ulje na 180 Celzijevih stupnjeva. U ulju ispržite patlidžan koji ste narezali na prutiće veličine 7x15 centimetara. Pecite patlidžan oko četiri minute dok povrće ne omekša te dobije hrskavu zlatno-smeđu površinu.
- Stavite prženi patlidžan na papir za upijanje masnoće. Izlijte ulje iz woka – ostavite tek žlicu-dvije za daljnje prženje.
- U wok dodajte mljevenu svinjetinu – pržite je oko dvije minute dok ne poprimi smeđu boju. Dodajte nasjeckani češnjak, đumbir i bijeli dio mladog luka. Pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi. Dodajte ukiseljenu čili papričicu i pastu od graha. Sve promiješajte i nastavite pržiti oko jedne minute.
- Podlijte sadržaj woka s pripremljenim umakom. Pomiješajte sve i kuhajte oko jedne minute dok se umak ne zgusne. U wok vratite pečeni patlidžan i sve dobro promiješajte.
- Poslužite jelo s kuhanom bijelom rižom i s nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!
Vodič za pripremu svinjetine: Trikovi za sočnu vratinu, hrskavo carsko meso i neodoljivi kare