Galerija Pečeni patlidžan s misom i sezamom 2 Lazanje s patlidžanom, rajčicama i sirom 2 Gulaš s janjetinom i patlidžanima 2 Pečeni patlidžan sa salatom od kvinoje 2

U trendu Tjestenina u umaku od vrhnja s piletinom Tjedni jelovnik 7 laganih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje vam ne treba puno vremena ni truda Luksuzno imanje u Sheffieldu, Massachusetts, SAD - 3 Uklopljen u okoliš Kuća je zakon, ali pogledajte bazen! Izgleda prirodno, no... Američke pogačice (eng. biscuits) Rahle i putraste Ne morate ih niti mijesiti: Recept za fine pogačice od tri sastojka gotove u 25 minuta

Patlidžan (Solanum melongena) povrće je gorkastog okusa koje potječe iz Indije, a uzgaja se već više od 3000 godina. Na hrvatskom tržištu najčešće je zastupljen patlidžan duguljasta oblika i ljubičaste boje, dok se u svijetu mogu naći i bijeli, žuti te zeleni plodovi okruglog oblika.

Patlidžan je bogat vitaminima A, C, K te onima B-kompleksa. Obiluje i kalijem, kalcijem, magnezijem, bakrom te fosforom. Riječ je namirnici prepunoj dobrih nutrijenata koja snaži imunitet tijela i čini čuda za ljudsko zdravlje.

Varivo od graška i kobasica Hrana i piće Proteinska "bomba": Recept za fino varivo gotovo za pola sata

Evo zašto biste patlidžan trebali češće uvrstiti na svoj jelovnik: 

1. Poboljšava probavu

Patlidžani su bogati prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju rad probave te ublažavaju želučane probleme.

2. Snižava razine lošeg kolesterola
To povrće dobro je za snižavanje razina lošeg kolesterola zahvaljujući klorogeničnoj kiselini te fitonutrijentu nasuninu.

3. Regulira šećer u krvi
U narodu se smatra i odličnim "lijekom“ za reguliranje šećera u krvi.

4. Poboljšava vid
Patlidžani su bogati karotenoidima koji poboljšavaju vid i čuvaju zdravlje očiju.

5. Saveznik je mršavljenja
U stotinu grama sirovog patlidžana nalazi se tek dvadesetak kalorija, zbog čega se nameće kao izvrsna pomoć pri mršavljenju.

Povrće Hrana i piće 5 vrsta povrća koje "nitko ne voli": Slasni trikovi zbog kojih im vrijedi dati šansu

SAVJET ZA KUPOVINU
Patlidžani su "u sezoni“ od kolovoza do listopada. Kupujte zdrave, sjajne i čvrste plodove bez vidljivih oštećenja na površini.

SAVJET ZA ČUVANJE

Držite ga u hladnjaku, no podalje od jabuka jer to voće potiče njegovo zrenje i truljenje.

KAKO SMANJITI GORČINU PLODA?
Većina izbjegava korištenje patlidžana zbog gorkastog okusa ploda. Da biste smanjili gorčinu u patlidžanu, plod narežite na kriške, dobro posolite i držite ih tako barem 15-ak minuta. Nakon toga ih isperite i termički obradite po želji.

Patlidžan je vrlo fleksibilna namirnica koju možete kuhati na pari, pržiti, pirjati, pohati, peći na roštilju ili napraviti ukusan namaz poput babaganusha.

Ideju za pripremu jela s dodatkom patlidžana potražite u našoj fotogaleriji.