Patlidžan (Solanum melongena) povrće je gorkastog okusa koje potječe iz Indije, a uzgaja se već više od 3000 godina. Na hrvatskom tržištu najčešće je zastupljen patlidžan duguljasta oblika i ljubičaste boje, dok se u svijetu mogu naći i bijeli, žuti te zeleni plodovi okruglog oblika.
Patlidžan je bogat vitaminima A, C, K te onima B-kompleksa. Obiluje i kalijem, kalcijem, magnezijem, bakrom te fosforom. Riječ je namirnici prepunoj dobrih nutrijenata koja snaži imunitet tijela i čini čuda za ljudsko zdravlje.
Evo zašto biste patlidžan trebali češće uvrstiti na svoj jelovnik:
1. Poboljšava probavu
Patlidžani su bogati prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju rad probave te ublažavaju želučane probleme.
2. Snižava razine lošeg kolesterola
To povrće dobro je za snižavanje razina lošeg kolesterola zahvaljujući klorogeničnoj kiselini te fitonutrijentu nasuninu.
3. Regulira šećer u krvi
U narodu se smatra i odličnim "lijekom“ za reguliranje šećera u krvi.
4. Poboljšava vid
Patlidžani su bogati karotenoidima koji poboljšavaju vid i čuvaju zdravlje očiju.
5. Saveznik je mršavljenja
U stotinu grama sirovog patlidžana nalazi se tek dvadesetak kalorija, zbog čega se nameće kao izvrsna pomoć pri mršavljenju.
SAVJET ZA KUPOVINU
Patlidžani su "u sezoni“ od kolovoza do listopada. Kupujte zdrave, sjajne i čvrste plodove bez vidljivih oštećenja na površini.
SAVJET ZA ČUVANJE
Držite ga u hladnjaku, no podalje od jabuka jer to voće potiče njegovo zrenje i truljenje.
KAKO SMANJITI GORČINU PLODA?
Većina izbjegava korištenje patlidžana zbog gorkastog okusa ploda. Da biste smanjili gorčinu u patlidžanu, plod narežite na kriške, dobro posolite i držite ih tako barem 15-ak minuta. Nakon toga ih isperite i termički obradite po želji.
Patlidžan je vrlo fleksibilna namirnica koju možete kuhati na pari, pržiti, pirjati, pohati, peći na roštilju ili napraviti ukusan namaz poput babaganusha.
Ideju za pripremu jela s dodatkom patlidžana potražite u našoj fotogaleriji.