Da biste skuhali ukusno jelo, ne trebate trošiti mnogo vremena. Uz dobru organizaciju i pokoji trik hranu je moguće pripremati u minimalnom roku i bez previše problema. Donosimo vam nekoliko savjeta za učinkovitije i brže kuhanje koje štedi vrijeme (i struju) u kuhinji.

Koristite manju tavu ili lonac

Koristite li veliki lonac ili tavu za kuhanje hrane, vjerojatno tratite vrijeme u kuhinji. Da biste zagrijali veći lonac ili tavu, potrebno vam je više vremena nego što je to slučaj s manjim posuđem. Usto, često toplina nije jednako raspoređena po većoj tavi ili loncu, što dodatno odužuje proces termičke obrade namirnica.

Naravno, to pravilo vrijedi samo u slučajevima kada pripremate manje količine hrane. Kuhate li "za vojsku", odaberite i odgovarajuće posuđe za svoj kulinarski zadatak.

Poklopite lonac ili tavu

Ako želite brže skuhati juhu, varivo ili neko slično jelo na žlicu, poklopite lonac u kojem ga kuhate. Ne samo da ćete ubrzati proces kuhanja nego i smanjiti količinu struje koju ćete potrošiti.

Želite li biti još efektivniji i brži, vodu za, primjerice, tjesteninu zagrijte u kuhalu za vodu. Zagrijanu vodu potom prelijte u prazan zagrijani lonac na štednjaku i nastavite postupak kuhanja tjestenine na uobičajen način.

Naoštrite noževe

Guljenje i sjeckanje povrća može se pretvoriti u polusatnu pustolovinu ako pokušavate zadatak obaviti tupim nožem. Kvalitetan i naoštren nož omogućit će vam da hranu brže i preciznije režete na željene komade. Uvijek je poželjno hranu rezati na komade otprilike iste veličine kako bi se termički obradili u slično vrijeme.

Ako niste vješti s nožem, uložite u par kuhinjskih škara. Kuhinjskim škarama lakše je nasjeckati začinsko bilje, a postupak je toliko jednostavan da mirisne začine možete ubaciti direktno u lonac ili na tanjur – bez potrebe da prljate kuhinjsku dasku.

Ekspres-lonac

Grah je najfiniji kada ga skuhamo sami iz suhih zrna. Najbrži način da skuhate suhi grah je uz pomoć ekspres-lonca. Ekspres-lonac će skratiti pripremu bilo kojeg jela – od punjenih paprika do pilećih juha.

Ako nemate ekspres-lonac, mahunarke poput graha potrebno je namočiti večer prije termičke obrade. Želite li značajno skratiti vrijeme namakanja, ali i kuhanja, u grah dodajte i malo sode bikarbone, koja će olakšati i ubrzati ovaj proces.

Sobna temperatura mesa

Svježe meso i jaja uvijek držite u hladnjaku – osim neposredno prije nego što ih planirate tehnički obraditi. Dovoljno je izvaditi odreske iz hladnjaka 20-ak minuta prije pečenja kako bi dosegli sobnu temperaturu. Ne samo da će se meso sa sobne temperature brže i ravnomjernije ispeći nego će biti i ukusnije.

Naizgled jednostavne, a čine veliku razliku: Kulinarske pogreške koje rade i maheri u kuhinji Špageti - 4 Češnjak - 4 Spriječite klizanje daske za rezanje +0 Kuhanje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju