Uz savjete profesionalaca neće vam trebati kalupi ili raznorazna pomagala za poširanje jaja. Izbjegnite osnovne pogreške i pripremite doručak kao iz najboljih hotelskih restorana.

Stara jaja

Kako jaja stare, bjelanjak se mijenja i postaje sve više tekući, stoga prije poširanja provjerite datum pakiranja. Ako su jaja svježa, bjelanjak će ostati čvrst. Ako niste sigurni jesu li jaja stara, testirajte ih tako da ih stavite u posudu s vodom. Najsvježija jaja će potonuti na dno i ostati ležati. Nakon tjedan dana blago će se podignuti, a ako pluta, bolje ga je baciti.

Pogrešan lonac

Da bi se pravilno poširala, jaja moraju imati dovoljno mjesta u loncu pa izbjegavajte sasvim male posude. Odaberite lonac srednje veličine i napunite ga s toliko vode da dobijete otprilike osam centimetara visine vode.

Vruća ili hladna voda

Ubacite li jaje u proključalu vodu bjelanjci, će se razletjeti na sve strane, a u hladnoj će se žumanjci odvojiti. Najbolja je temperatura ona na kojoj voda sasvim lagano krčka, bez "razornih" mjehurića.

Razbijanje jaja u loncu

Poširanje jaja delikatan je proces, stoga je i najbolje razbiti jaja u zasebne posudice, a ne spustiti ih direktno iz ljuske u lonac.

Odokativno kuhanje

Nakon što spustite jaja u vodu, namjestite alarm jer nedovoljno kuhanje ili prekuhavanje neće dobro završiti. Prekuhavanjem bjelanjci postaju gumeni, a žumanjci tvrdi, što nikako ne želimo. Svaka se minuta broji pa namjestite kuhinjski sat na dvije minute ako želite tekuća jaja, tri za čvrste bjelanjke i tekući žumanjak ili četiri minute za čvršća jaja s mekim žumanjkom.

Zaboravljamo na ocat

Za bolji rezultat dodajte žlicu rižina ili blagog jabučnog octa u vodu. Ocat pomaže da bjelanjak zadrži pravilan oblik, ali ne utječe na okus. Ako ste "alergični" na njegov miris, jaja izvadite šupljikavom žlicom pa pažljivo uronite u drugu posudu s vrućom vodom kako bi se isprala neželjena aroma. Vješti kuhari u vodu dodaju i prstohvat soli, ali ona otežava poširanje jaja, pa dok se ne usavršite, možete je izbjeći.

Mirna voda

Prije dodavanja jaja u vodu korisno je nježno promiješati žlicom kako bi se napravio vir koji će strujanjem zadržati bjelanjak i žumanjak na mjestu. Preskočite li taj korak, jaje bi se moglo razletjeti na komade. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju