• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #zdrava hrana

Najlakši način da popravite okus jela: Umak koji koriste mnogi Hrvati, a košta svega nekoliko eura

Smatra se jednim od najstarijih i najsvestranijih začina na svijetu – u Kini se koristio još prije 2500 godina, a s vremenom je došao do Japana, gdje je rafiniran i dorađen do savršenstva.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.05.2025 15:04 komentari
viber Created with Sketch.
Umak od soje - 5
Umak od soje - 5 (Foto:Shutterstock)

Galerija Umak od soje servira se sa sushijem 1 Sojin umak stavlja se u marinade 1 Sastavni je dio azijskih stir frayeva 1 Umak od soje - 1 1

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak" Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja

Prije 20-ak godina umak od soje bio je egzotika u hrvatskim domaćinstvima, a danas ga u svojoj kuhinji ima velik broj ljudi. To i ne čudi s obzirom na to da je taj tamni umak relativno jeftin, a pruža mnoštvo okusa.

Sojin umak može se kupiti po cijeni od 1,5 eura naviše – ovisno o količini, brendu, ali i mjestu na kojem kupujete. Prodaje se u bočicama već od jednog i pol decilitra, 250 ml, pola litre, litre, pa čak i u velikim pakiranjima od pet litara i više.

Smatra se jednim od najstarijih i najsvestranijih začina na svijetu – u Kini se koristio još prije 2500 godina, a s vremenom je došao do Japana gdje je rafiniran i dorađen do savršenstva.  

Što je umak od soje?

Pravi umak od soje ima bogat umami okus i višeslojnu aromu. Napravljen je prirodnom fermentacijom kuhane omekšane soje i pržene samljevene pšenice uz dodatak plemenite plijesni Aspergillus oryzae, vode i soli.

Umak od soje servira se sa sushijem Umak od soje servira se sa sushijem (Foto: Shutterstock)

Postoji tamnija i svjetlija verzija umaka od soje.

Tamni umak od soje (dark soy sauce), koji ima gotovo crnu boju, duže se fermentira, pa je gušći, ima slađi okus s natruhama karamele ili melase i manji udio soli. Upotrebljava se za marinade i umake, kada se želi obojiti jelo i pružiti mu dodatnu dubinu okusa.

Odabrati možete i svjetliji umak od soje (light soy souce), crvenkasto-smeđe boje, s kraćom fermentacijom, rjeđom teksturom i slanjim okusom, a koji se u azijskoj kuhinji najčešće koristi umjesto soli – u stir fryevima, juhama, kao tekućina za umakanje i slično.

Na svjetskom tržištu mogu se pronaći i umaci od soje sa smanjenim udjelom soli, ali i proizvodi bez glutena, u čijoj proizvodnji nije korištena pšenica. Ako ne smijete jesti gluten, azijska jela možete začiniti tamarijem.

Sojin umak stavlja se u marinade Sojin umak stavlja se u marinade (Foto: Shutterstock)

Kako koristiti umak od soje? 

Umak od soje može biti jako slan – u jednoj žlici može se naći i nešto manje od tri grama soli. Ako niste sigurni što imate kod kuće, bolje je biti oprezan i dodavati malo-pomalo nego pretjerati, presoliti jelo i učiniti ga nejestivim.

Dodati ga možete u marinade za meso, ribu, tofu i povrće. Upotrijebiti ga možete kao začin u umacima, juhama, varivima i gulašima. Bolje ga je dodati pred kraj jela nego ga kuhati veći broj sati – sojin umak može postati gorak uslijed dugotrajnog kuhanja.

Najbolje ga je kombinirati s kiselim i slatkim namirnicama kako bi se postigla ravnoteža okusa – najčešće se kombinira uz rižin ocat i limunov sok, šećer ili med. 

Sastavni je dio azijskih stir frayeva Sastavni je dio azijskih stir frayeva (Foto: Shutterstock)

Kako se čuva sojin umak? 

Zbog visokog udjela soli i procesa fermentacije sojin umak je začin s dugim rokom trajanja. Ipak, potrebno ga je pravilno pohraniti kako bi održao svoj okus i kvalitetu.

Neotvorenu bocu možete držati na polici u smočnici. Nakon otvaranja boce umaka od soje najbolje bi ga bilo staviti u hladnjak, a pogotovo ako ga ne koristite često i bit će vam potrebno puno vremena da ga potrošite.

Hladnoća usporava oksidaciju i kvarenje, održava aromu i okus proizvoda.
Umak od soje ima rok trajanja do dvije godine nakon otvaranja – dakako, provjerite informacije na deklaraciji proizvoda kako biste bili sigurni da radite sve po pravilima.

10 namirnica iz hladnjaka koje čine čuda za probavu i crijeva Miso pasta poboljšat će okus svakog jela Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Kiseli kupus nastaje procesom fermentacije +0 Kefir - 5

  • #zdrava hrana
  • #umak od soje
  • #sojin umak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zagrebačka policija objavila detalje napada na starijeg muškarca na Trešnjevci
UŽAS NA TREŠNJEVCI
Policija objavila detalje: Muškarcu pozlilo, dvojac glumio da mu pomaže, a onda je uslijedio užas
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
nestao prije devet dana
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Anna Silva o Viniciusu: "On je opsjednut seksom"
"SAMO O TOME GOVORI"
Djevojka o ponajboljem, ali i najomraženijem nogometašu svijeta: "On je opsjednut seksom"
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
napravio svoje
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Zagreb špica: Street style izdanje koordiniranog para
ČISTA PETICA
Usklađeni, a svoji: Stilska lekcija efektnog para sa zagrebačke špice
Možete li progutati slinu tri puta zaredom?
PROBAJTE!
Možete li progutati slinu tri puta zaredom? Ovaj test otkriva više nego što mislite
Prednosti power walk načina šetnje
Moćan način hodanja
Jeste li čuli za "power walk"? Obična šetnja može postati pravi trening za trbuh i leđa
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Pirjana svinjetina u umaku od soje
Savršenstvo!

Svinjetina za prste polizati: Recept za najnježnije meso u sočnom umaku

Pirjana svinjetina se tradicionalno poslužuje uz kuhanu rižu, no možete ga sljubiti i s kineskim rezancima. Zapravo, toliko je fina da je možete jesti i uz običan kruh. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close