Dok Hrvati vole zaviriti u čašicu s rakijom i njome liječiti gotovo sve moguće i nemoguće bolesti, mnogi Rusi ne bi mogli zamisliti život bez omiljene im votke koja ondje ima poseban status. Znamo i mi piti votku, ali kod Rusa postoji nepisani bonton ispijanja, kao i navike vezane uz to žestoko piće koje su samo njima svojstvene.

Votka mora biti hladna, ali i čaše pa ako želite piti kao Rusi ohladite ih u zamrzivaču. Tako će biti i pitkija. Pije se iz malih čaša, a osim votke na stolu treba biti i nešto slano, makar i raženi kruh. Votka se ne pijucka nego pije na eks, a nakon svake čašice uzima se novi zalogaj. Ako vam se više ne jede – možete pomirisati kruh. Taj neobični ritual nema neku posebnu funkciju. Radi se o društvenom običaju kojim se poručuje „ne pijem da bi se napio nego uživao i družio“. Ako za stolom nema dovoljno za sve tada će se zaokružiti košarica kruha po stolu tako da je svatko može pomirisati.

Naravno, puno je bolja varijanta nešto pojesti, umjesto samo mirisati, a uz votku se u Rusiji može naći kakav tost s maslacem, haringa, ili još bolje – kavijar. Prema bontonu ne treba čekati da vas netko ponudi zalogajima nego uzeti ponuđeno sa stola. Kruži i priča da kako je jednom prilikom američke špijune odalo upravo to što nisu htjeli ništa jesti, samo su pili jednu votku za drugom, što u Rusiji nije običaj.

Upravo je dijeljenje hrane i pića ruski način kojim se pokazuje zajedništvo pa je votka poput društvenog ljepila – uz nezaobilazne zdravice. Jedna od njih je i Poyekhali! po kojoj je ostao zapamćen Jurij Gagarin, prije nego što se otisnuo u svemir 1961. godine.

Kako bi mogli piti, ali ne se i napiti da ne znaju za sebe Rusi jedu konkretno i masno, a navodno pomaže popiti maslinova ulja ili pojesti sirovo jaje prije pijanke - ako se ne bojite salmonele. Ipak treba znati stati i ne prejesti se jer onda niste ništa napravili. 

Votka se najčešće pije čista, ali postoje i iznimke poput koktela - ili piva. Pivo s votkom se zove yorsh, a omjeri ta dva pića ovise o vlastitu ukusu. 

Jedno od pravila kojeg se treba držati u ruskom društvu da nikada ne točite votku samo sebi pa nemojte zaboraviti i na tuđe čaše. A za liječenje mamurluka? Navodno je najbolja stvar tekućina od kiselih krastavaca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju