Pohane ili pržene moruzgve, vlasulje ili kako se još nazivaju, morske anemone staro su ribarsko jelo koje se ponekad još uvijek radi i kod nas. U starim kuharicama naći ćete recepte za vlasulje koje su se najčešće pripremale za hladnijih mjeseci, tijekom oseka. Kako prianjaju uz morske stijene vlasulje je potrebno skinuti nožem jako pažljivo jer njihove lovke neugodno žare.

Vlasulje se zatim ostave u slanoj ili morskoj vodi da odstoje i očiste se od kamenčića i prljavštine. Osuši ih se papirnatim ručnikom, uvalja u kukuruzno ili bijelo brašno pa isprži, a mogu se i pohati, dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužuju se sa salatom ili narezanim povrćem poput rajčice i krastavaca, a odlične su i s umacima.

Španjolci su ponosni na svoja jela od vlasulja koja se mogu kušati na jugu, duž andaluzijske obale, a najpopularnije su u Cadizu, gdje ih možete probati u brojnim restoranima kao jedan od tapasa ili samostalno jelo. Izvana hrskave, iznutra meke i želatinaste, slične su primjerice pohanom telećem mozgu, ali s notom joda i mirisom mora. Ortiguillas de mar, kako se nazivaju u Španjolskoj, vlasulje nose i nadimak „morski kroketi“.

Nekadašnje jelo siromašnih ribara u Andaluziji je pronašlo put i do visoke kuhinje i tamo se zadržalo zahvaljujući znatiželjnim gurmanima i vrsnim chefovima koji su tradiciju dignuli na drugi nivo. Ako se ne želite sami okušati u pripremi i nemate dobre prijatelje u Dalmaciji koji će vam ispržiti vlasulje, pravac – Cadiz.

Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života Mochi - 3 Mochi - 2 Mochi - 1 +0 Mochi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju