Losos je izvor proteina, minerala, vitamina D te čuvar zdravlja - osobito srca jer obiluje zdravim masnoćama, a osim toga je i namirnica od koje se lako i brzo pripremaju raznolika ukusna jela. Svježi losos možete marinirati i peći, poširati, kuhati ili jesti sirovog, smotanog u sushi, ali prvi korak do zdravog i slasnog specijaliteta je odabir kvalitetne ribe.

Meso i koža lososa također ne bi smjeli izgledati suho nego glatko ili svježe. Meso treba biti čvrsto i djelovati elastično. Losos koji se raspada na dodir nikako nije dobar odabir. Također, na boju se ne treba nužno oslanjati jer ovisno o vrsti nijanse mesa variraju od ružičaste do narančaste i crvenkaste. Osim toga, kako bi privukli kupce neki se proizvođači služe trikom dodavanja boje kako bi meso bilo crvenije i privlačnije.

Losos - 3 Losos - 3 (Foto: Shutterstock)

Ako možete, oslonite se i na nos: losos ne bi trebao mirisati po ribi nego imati laganu morsku notu. I smrznuti losos je dobar odabir. Iako će imati nešto manje zdravih masnih kiselina, okus i miris će ostati dobar. U Japanu i majstori sushija smrzavaju losos prije pripreme kako bi bili sigurni da ne sadrži parazite. Odlučite li se za smrznuti losos, prije pripreme ga odmrznite i osušite kuhinjskim papirom.

Zahvaljujući nešto većem udjelu masnoće, losos oprašta i nešto dulje pečenje ili kuhanje no želite li da bude sočan treba ga imati na oku dok ga pržite ili pečete na žaru. Iako je ukusan i sirov, ako želite biti sigurni da ne sadrži štetne bakterije ili parazite, losos termički obradite tako da unutarnja temperatura bude najmanje 62,7 stupnja Celzija, što možete provjeriti kuhinjskim termometrom. Odlučite li se za losos iz pećnice, pecite ga na 200 stupnjeva Celzija. Generalno pravilo je 10 minuta pečenja na svakih 2,5 cm debljine odreska lososa. Volite li bolje pečeni odrezak, produljite vrijeme pečenja za dvije minute.

Nemojte pretjerati kako ne bi bio suh i tvrd, a je li meso lososa pečeno provjeriti možete i tako da vilicom lagano probijete sredinu i nježno je zaokrenete; ako se lako odvaja to znači da je pečen.

Losos u pećnici možete peći na papiru za pečenje ili u foliji, a odlučite li se na foliju, čvrsto ga zamotajte u paketić. Losos će odlično pasati s umakom od kopra, senfa i začinskog bilja ili limuna i maslaca. Također, možete ga i premazati marinadom tijekom pečenja. Mješavina meda, sojinog umaka i češnjaka ili smeđeg šećera, senfa i limuna odlične su kombinacije.

Losos je ukusan i s pečenim povrćem, poput prokulica, cvjetače ili šparoga, a odlično će se snaći i s avokadom, maslinama, kaparama, narančom ili mandarinama, rotkvicama i đumbirom. Osim toga, složit će se i s kremastim sirevima, jogurtom, maslacem i vrhnjem. Imate li kvalitetan losos nema ga potrebe maskirati ili pokvariti teškim umacima od vrhnja za kuhanje.

Putovanjem za gušt: Gradovi u kojima ćete pojesti najbolje pizze na svijetu Pizza/Ilustracija Franko’s pizza & bar - 1 +0 Pizza Festival - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju