• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako prepoznati dobar komad lososa? Trikovi s kojima ćete bez greške kupiti kvalitetnu ribu

Zdrav, ukusan i pun proteina, losos je fantastična namirnica koja se može kombinirati sa širokom paletom dodataka, ali prvi korak je kupnja kvalitetne ribe. Srećom, postoji nekoliko trikova zahvaljujući kojima ćete je lako prepoznati...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 27.09.2022 06:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Losos je izvor proteina, minerala, vitamina D te čuvar zdravlja - osobito srca jer obiluje zdravim masnoćama, a osim toga je i namirnica od koje se lako i brzo pripremaju raznolika ukusna jela. Svježi losos možete marinirati i peći, poširati, kuhati ili jesti sirovog, smotanog u sushi, ali prvi korak do zdravog i slasnog specijaliteta je odabir kvalitetne ribe.

Meso i koža lososa također ne bi smjeli izgledati suho nego glatko ili svježe. Meso treba biti čvrsto i djelovati elastično. Losos koji se raspada na dodir nikako nije dobar odabir. Također, na boju se ne treba nužno oslanjati jer ovisno o vrsti nijanse mesa variraju od ružičaste do narančaste i crvenkaste. Osim toga, kako bi privukli kupce neki se proizvođači služe trikom dodavanja boje kako bi meso bilo crvenije i privlačnije.

Ako možete, oslonite se i na nos: losos ne bi trebao mirisati po ribi nego imati laganu morsku notu. I smrznuti losos je dobar odabir. Iako će imati nešto manje zdravih masnih kiselina, okus i miris će ostati dobar. U Japanu i majstori sushija smrzavaju losos prije pripreme kako bi bili sigurni da ne sadrži parazite. Odlučite li se za smrznuti losos, prije pripreme ga odmrznite i osušite kuhinjskim papirom.

Zahvaljujući nešto većem udjelu masnoće, losos oprašta i nešto dulje pečenje ili kuhanje no želite li da bude sočan treba ga imati na oku dok ga pržite ili pečete na žaru. Iako je ukusan i sirov, ako želite biti sigurni da ne sadrži štetne bakterije ili parazite, losos termički obradite tako da unutarnja temperatura bude najmanje 62,7 stupnja Celzija, što možete provjeriti kuhinjskim termometrom. Odlučite li se za losos iz pećnice, pecite ga na 200 stupnjeva Celzija. Generalno pravilo je 10 minuta pečenja na svakih 2,5 cm debljine odreska lososa. Volite li bolje pečeni odrezak, produljite vrijeme pečenja za dvije minute.

Nemojte pretjerati kako ne bi bio suh i tvrd, a je li meso lososa pečeno provjeriti možete i tako da vilicom lagano probijete sredinu i nježno je zaokrenete; ako se lako odvaja to znači da je pečen.

Losos u pećnici možete peći na papiru za pečenje ili u foliji, a odlučite li se na foliju, čvrsto ga zamotajte u paketić. Losos će odlično pasati s umakom od kopra, senfa i začinskog bilja ili limuna i maslaca. Također, možete ga i premazati marinadom tijekom pečenja. Mješavina meda, sojinog umaka i češnjaka ili smeđeg šećera, senfa i limuna odlične su kombinacije.

Losos je ukusan i s pečenim povrćem, poput prokulica, cvjetače ili šparoga, a odlično će se snaći i s avokadom, maslinama, kaparama, narančom ili mandarinama, rotkvicama i đumbirom. Osim toga, složit će se i s kremastim sirevima, jogurtom, maslacem i vrhnjem. Imate li kvalitetan losos nema ga potrebe maskirati ili pokvariti teškim umacima od vrhnja za kuhanje.

Putovanjem za gušt: Gradovi u kojima ćete pojesti najbolje pizze na svijetu Franko’s pizza & bar - 1 +0 Pizza Festival - 6

  • #kako kuhati
  • #losos
  • #trik
  • #riba
  • #zdravlje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Čokoladni kolač recept
Savšenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Pad Kee Mao
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Zelena budućnost
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Muzej umjetnosti će se graditi u Dubaiju
Inspiriran morem i biserima
Muzej koji "pluta" u morskom kanalu novo je čudo Dubaija
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Dvorac Trosky u Češkoj
Djevica i starica
Ruševine ovog dvorca postale su veliki turistički hit među mlađima od 25 godina, a evo i zašto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Od vikenda obaveza uporaba zimske opreme
Zakonska obaveza
Vozači, pripremite se! Od vikenda prijete kazne ako ovo ne učinite s vozilom
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
Most na jugozapadu Kine se djelomično urušio nekoliko mjeseci nakon otvaranja
DRAMA U KINI
VIDEO Nevjerojatne scene! Urušio se most samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja
show
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
Ryanair se našalio na račun Modrićeva leta njihovom linijom
pohvalili se!
Let koji je postao hit! Ryanair se oglasio zbog Modrićeva putovanja, reakcije su urnebesne
zdravlje
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
sport
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Tko je bogatiji – Luka Modrić ili Novak Đoković? Jedan je zaradio znatno više
sudar titana
Tko je bogatiji – Luka Modrić ili Novak Đoković? Jedan je zaradio znatno više
Poznat protivnik Hrvatske u nokaut-fazi U-17 Svjetskog prvenstva
ponovo egzotika
Poznat protivnik Hrvatske u nokaut-fazi U-17 Svjetskog prvenstva
tv
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
MasterChef: Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
OSTANAK ILI ODLAZAK?
Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Super Prostor: Stan koji dokazuje da bordo boja ne pripada samo jesenskoj garderobi
JAKO EFEKTNO
Stan koji dokazuje da bordo boja ne pripada samo garderobi, spavaća soba sigurno će izazvati reakcije
sve
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Sendvič
U obliku je tajna

Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

Kad je riječ o pripremi savršenog sendviča, sve počinje s dobrim kruhom, koji mora biti toliko ukusan da biste ga mogli jesti bez ičega. Ako želite, možete ga prethodno tostirati ili kratko popržiti na maslacu, ali pripazite da bude trokutastog oblika... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Gulaš Hrana i piće
    Jednostavno, a preukusno

    Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

  • Sendvič Hrana i piće
    U obliku je tajna

    Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close