Pire od krumpira je savršeni prilog uz pečeno meso i ribu, pirjano povrće i različite umake. Ovo se jelo tradicionalno priprema od kuhanog krumpira koji se gnječi i pretvara u pire s mlijekom i maslacem te začinjava sa solju.
Stručnjaci tvrde da će pire biti finiji ako upotrijebite nekoliko različitih vrsta krumpira – s visokom udjelom škrobi, ali i one voštane teksture.
Uspješnost pirea možete zajamčiti već tijekom kuhanja. Uvijek posolite vodu u kojoj kuhate krumpire, a možete dodati i prstohvat praška za pecivo kad ga gnječite. Prašak za pecivo će vam zajamčiti pahuljasti pire.
Želite li poboljšati okus uobičajenog pirea od krumpira, možete mu dodati i neke dodatne sastojke iz hladnjaka i smočnice.
- Naribajte topovi sir te ga umiješajte u pire od krumpira dok se ne rastopi.
- Produbite aromu i okus krumpira s malo naribanog muškatnog oraščića.
- Zasladite krumpire s karameliziranim lukom.
- Začinite krumpire s pireom od pečenog češnjaka. Cijelu glavicu češnjaka pokapajte s nešto ulja i soli, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Nakon toga istisnite češnjak u pire od krumpira i dobro promiješajte.
- Zaokružite okuse pirea sa žlicom ili dvije kremaste majoneze. Majoneza će oplemeniti okus, ali i teksturu pirea.
- Produbite okus pirea od krumpira i dodajte mu nešto nasjeckanog svježeg vlasca.