Kada se potegne priča o slavnim talijanskim jelima i umacima, većini na prvu padnu na pamet bolognese, carbonara ili čak pesto alla genovese. Amatriciana je nepravedno zapostavljena sestra o kojoj se rijetko kad govori, a to je prava šteta.

Umak amatriciana karakterizira slastan okus rajčice koja se sljubljuje s papričicom peperoncino, sočnom slaninom guanciale napravljenom od sušenih svinjskih obraza i tvrdim sirom pecorinom, a poslužuje s kuhanim špagetima ili bucatinijima.

Jelo je nastalo na temelju recepta za pastu alla gricia kojem su naknadno dodane rajčice. Iznimno je popularno u glavnom gradu Italije, iako tehnički potječe iz Amatricea u Laciju, po kojem je i dobilo ime.

Pasta alla gricia Hrana i piće Talijanski klasik: "Siva pašta" sa slaninom gotova za 20 minuta

Amatrice je grad s tragičnom prošlošću. Naime, 24. kolovoza 2016. godine u njegovoj blizini zatresao je snažan potres od 6,2 stupnja po Richteru koji je gotovo u potpunosti razrušio taj talijanski biser. U potresu je život izgubilo tristotinjak ljudi, a više od 40 tisuća stanovnika ostalo je bez svojih domova.

Grad i okolica i dalje se oporavljaju od velike tragedije, a jedan od restorana koji je obnovljen u Amatriceu i služi tradicionalnu hranu ovoga prostora poput paste alla amatriciana jest La Conca u vlasništvu obitelji Perill.

"Tajna izvrsne amatriciane očituje se u kvalitetnom guancialeu", priznali su Perilli CNN-u. Naime, slanina mora biti čista te se pirjati s ostatkom umaka. Masnoća ovog suhomesnatog proizvoda koristi se kao podloga za pirjanje umjesto maslinova ulja.

Guanciale Hrana i piće Ovako to rade Talijani! "Najvažniji" sastojak za savršene špagete alla carbonara

Da biste dobili dobar okus važno je koristiti tjesteninu i guanciale u omjeru 4:1, odnosno na 100 grama tjestenine upotrijebiti 25 grama slanine od sušenih svinjskih obraza.

Ako koristite kvalitetne namirnice, onda vam nisu potrebni ni posebni začini, bijelo vino i drugi dodatni sastojci poput luka i češnjaka koji su se naknadno i bespotrebno našli u brojnim kuharicama.

Sastojci špagete amatriciana:

400 grama sušenih špageta
400 grama rajčice San Marzano
100 grama slanine guanciale
4 žlice naribanog sira pecorino
1 čili papričica (peperoncino)

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez kapi ulja ili vrhnja: Talijanski recept za prave špagete carbonara

Priprema špageta amatriciana:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju al dente.
  2. Blanširajte rajčice, odstranite im kožu i koštice i narežite ih na sitne komade.
  3. U većoj tavi pržite trakice guancialea dok slanina ne postane hrskava te se ne rastopi većina masnoće.
  4. Na preostaloj masnoći kratko prepržite čili papričicu pa dodajte pripremljenu rajčicu.
  5. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 10 minuta dok se okusi ne sljube.
  6. Izvadite čili papričicu iz umaka. 
  7. U tavu dodajte skuhanu tjesteninu, sve dobro promiješajte i poslužite s naribanim sirom pecorinom. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju