Radler je popularno ljetno piće – riječ je o osvježavajućoj kombinaciji svijetlog lager piva rezanog s limunadom ili nekom drugom vrstom voćnog soka.

Ovo piće potječe iz dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je rekreativni biciklizam postajao popularan sport u Njemačkoj. Prvi ga je, navodno, osmislio Franz Kugler, vlasnik puba u Deisenhofenu.

Legenda kaže da je velika grupa biciklista pohrlila u njegovu gostionu nakon dugotrajnog pedaliranja. Žedni i iscrpljeni naručili su pivo.

Pravi omjer za radler

Kad je poduzetni Nijemac shvatio da nema dovoljno velike zalihe, pivo je razrijedio s pjenušavom limunadom. Piću je dao ime radler, što je njemačka riječ za biciklista.

Piće im je toliko prijalo nakon duge vožnje, da su ga počeli naručivati i na drugim mjestima.

I legenda je rođena.

Iako se ovo pivo industrijski proizvodi i toči u brojnim hrvatskim i europskim kafićima, možete ga smiksati i sami kod kuće. Obično se radi u omjeru 2:1 u korist piva, ili 1:1 te tako značajno smanjuje udio alkohola u čaši gotovog proizvoda.

Sastojci za radler:

  • 2,5 dcl svijetlog lager piva
  • 2,5 dcl mineralne vode
  • 1-2 žlice domaćeg sirupa od limuna
  • kriške limuna za ukrašavanje

Priprema radlera:

  1. U mineralnu vodu umiješajte sirup za razrjeđivanje od limuna kako bi napravili pjenušavu limunadu. Iskoristiti možete i neki gazirani sok od limuna ili limunadu bez mjehurića.
  2. Pomiješajte svijetlo lager pivo s (pjenušavom) limunadom, a po želji čašu ukrasite kriškom svježeg limuna. Živjeli!

(Ne)zgodno mjesto za popiti pivo koje izgleda poput izvanzemaljskog kostura Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 7 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 10 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 8 +6 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju