Radler je popularno ljetno piće – riječ je o osvježavajućoj kombinaciji svijetlog lager piva rezanog s limunadom ili nekom drugom vrstom voćnog soka.
Ovo piće potječe iz dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je rekreativni biciklizam postajao popularan sport u Njemačkoj. Prvi ga je, navodno, osmislio Franz Kugler, vlasnik puba u Deisenhofenu.
Legenda kaže da je velika grupa biciklista pohrlila u njegovu gostionu nakon dugotrajnog pedaliranja. Žedni i iscrpljeni naručili su pivo.
Pravi omjer za radler
Kad je poduzetni Nijemac shvatio da nema dovoljno velike zalihe, pivo je razrijedio s pjenušavom limunadom. Piću je dao ime radler, što je njemačka riječ za biciklista.
Piće im je toliko prijalo nakon duge vožnje, da su ga počeli naručivati i na drugim mjestima.
I legenda je rođena.
Iako se ovo pivo industrijski proizvodi i toči u brojnim hrvatskim i europskim kafićima, možete ga smiksati i sami kod kuće. Obično se radi u omjeru 2:1 u korist piva, ili 1:1 te tako značajno smanjuje udio alkohola u čaši gotovog proizvoda.
Sastojci za radler:
- 2,5 dcl svijetlog lager piva
- 2,5 dcl mineralne vode
- 1-2 žlice domaćeg sirupa od limuna
- kriške limuna za ukrašavanje
Priprema radlera:
- U mineralnu vodu umiješajte sirup za razrjeđivanje od limuna kako bi napravili pjenušavu limunadu. Iskoristiti možete i neki gazirani sok od limuna ili limunadu bez mjehurića.
- Pomiješajte svijetlo lager pivo s (pjenušavom) limunadom, a po želji čašu ukrasite kriškom svježeg limuna. Živjeli!
(Ne)zgodno mjesto za popiti pivo koje izgleda poput izvanzemaljskog kostura +6