1. Što vaš bicikl sve može?

Ako ste strastveni biciklist sigurno znate sve o mogućnostima vašeg omiljenog prijevoznog sredstva. Međutim, uvijek je bolje istražiti teren na koji dolazite kako vam se ne bi dogodilo da svoje vozilo na dva kotača ipak ne možete upotrijebiti. Uputite li se prema jadranskoj obali dočekat će vas brojne uske uličice, nedostatak biciklističkih staza, ali i predivne skrivene uvale do kojih se najčešće dolazi makadamskim putem. Sigurni smo kako ih nećete htjeti propustiti stoga je vrsta i oprema bicikla izrazito bitna stavka za vaš biciklistički odmor iz snova.

Cijeli servis bicikla odradite prije puta Cijeli servis bicikla odradite prije puta (Foto: Getty)

2. Kako otkloniti sve rizike u prometu?

Važno je biti svjestan kako i vozač bicikla snosi iste odgovornosti kao i vozač motornih vozila. Sudjelovanje u prometu automatski povlači veliki broj rizika za koje bi se bilo dobro osigurati. Za one koji su im svakodnevno izloženi postoji paket osiguranja za bicikliste koji obuhvaća pokrića u slučaju nesreće. U sklopu takvog paketa nalazi se i Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja koje pokriva rizike tjelesnih oštećenja poput trajnog invaliditeta ili smrti te Osiguranje od odgovornosti koje štiti biciklista za slučaj da nanese materijalnu ili nematerijalnu štetu drugoj osobi.

3. Kako izabrati najbolje automobilske držače za bicikl?

Postoje tri najosnovnije vrste držača. Onaj krovni, stražnji i nosači za kuku. Na hrvatskim cestama najčešće možemo vidjeti krovne držače koji spadaju u kategoriju jeftinijih. Prilagođavaju se dužini krova automobila i osim za prijevoz bicikala mogu poslužiti i u druge transportne svrhe. Najjednostavniji su oni za stražnja vrata, ali njih morate pažljivo birati jer moraju odgovarati tipu i modelu automobila. Nosači za kuku su najčešće nešto skupljii, ali se jednostavno montiraju. Kod njih je potrebno pripaziti da zajedno s biciklom ne prekrivaju registarsku oznaku ili svjetla.

4. Što sve servisirati prije puta?

Kako ne bi loše stanje svog bicikla otkrili tek na odmoru, prije puta svakako obavite servis. Oni najčešće uključuju čišćenje bicikla, centriranje kotača, prvojeru kočnica i podešavanje, provjeru svih vijaka, podmazivanje, kontrolu tlaka i provjeru guma. Ako ovo ne odradite kod svog provjerenog servisera, velika je vjerojatnost da u drugom gradu, u kratkom roku, nećete pronaći servirsera koji će zadovoljiti sve potrebe vašeg omiljenog vozila. 

Bicikliranje Bicikliranje (Foto: Getty)

5. Kako se osigurati od krađe?

Poznato je kako se tek 10% ukradenih bicikala pronađe. Ostali se rasprodaju u dijelovima ili jednostavno kozmetički izmijene te im je teško ući u trag. Svi znamo da u je u biciklizmu lako uložiti cijelu prosječnu mjesečnu plaću ili čak nekoliko njih pa je osiguranje od krađe nužna stavka. Uz policu, biciklisti mogu biti sigurni kako će im, u slučaju krađe, vrijednost biti vraćena. Od sada, uz paket Osiguranja za bicikliste možete ugovoriti i dodatno osiguranje bicikla od krađe. Opreza nikad dosta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju