Krutoni su prepečene kockice kruha koje se najčešće poslužuju uz guste kremaste juhe ili obrok salate poput Cezarove. One dodaju teksturu jelima, a najfinije su kada se pripremaju od starog kruha.
Originalno potječu iz Francuske, štoviše, ime kruton izveden je od francuske riječi croute što označava koru.
Pripremiti ih možete od različitih vrsta kruha. Mi vam donosimo najfiniju verziju od starog baguettea s dodatkom maslinova ulja, parmezana, češnjaka i ružmarina, a koja će oplemeniti brojna jela.
Krutoni s parmezanom - sastojci:
- ½ starog baguettea
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice naribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica nasjeckanog ružmarina
- sol i papar po želji
Krutoni s parmezanom - priprema:
- Narežite stari baguette na kocke veličine oko jednog centimetra. Pomiješajte ih s uljem, naribanim parmezanom, sitno nasjeckanim ružmarinom i naribanim češnjakom. Posolite i popaprite po želji.
- Prebacite ovako pripremljene kocke kruha na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Pecite krutone oko 10 do 15 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Na pola pečenja preokrenite ih na drugu stranu kako bi imale ravnomjernu hrskavu teksturu.
- Pustite da se krutoni ohlade, a potom ih poslužite kao prilog uz juhu ili salatu. Dobar tek!
Treba vam još ideja za potrošiti stari kruh? Isprobajte i ove recepte: