Krušne mrvice se obično dobivaju mljevenjem starog i tvrdog kruha, a koriste za paniranje mesa, ribe, sira i povrća. One daju hrskavost pohanom odresku, mogu koristiti i kao sredstvo za zgušnjavanje juha i variva, te se pržiti na ulju kako bi oplemenile okus okruglica od šljiva ili 'abšmalcanih' mahuna.

Za pripremu klasičnih krušnih mrvica dovoljno je kruh narezati na kriške, pustiti da se osuši, pa ga samljeti u fin prah te pohraniti u smočnici (na hladno i tamno mjesto). Takve krušne mrvice ne smiju konzumirati osobe koje imaju intoleranciju na gluten, budući da se u industrijskoj proizvodnji najčešće koriste krušni proizvodi od pšenice.



U domaćoj proizvodnji treba izbjegavati izradu krušnih mrvica i od kruha koji sadrži raženo brašno te ječam. Naučite ovdje kako napraviti kruh od samo tri sastojka kojeg ne trebate mijesti. 

Za osobe koje boluju od celijakije prodaju se gotove krušne mrvice bez glutena (po dvadesetak kuna za 300 grama proizvoda) koje sadrže rižino i sojino brašno te kukuruzni škrob.

Kako napraviti krušne mrvice bez glutena kod kuće?

Gluten se ne nalazi u kukuruzu, heljdi i prosu, pa krušne mrvice možete napraviti od krušnih proizvoda koji su pripremljeni od tih žitarica. Budite na oprezu, pa koristite samo proizvode za koje ste sigurni da nisu miješani s drugom vrstom brašna.



Dakako, na raspolaganju vam je i sušenje specijalnog bezglutenskog kruha koji se može kupiti u većini hrvatskih trgovina. Ljubitelji pizza svakako trebaju posjetiti i prvu bezgluteinsku pizzeriju u Hrvatskoj.

Kako napraviti gastronomske krušne mrvice bez glutena?
Za izradu bezglutenskih krušnih mrvica možete se poslužiti i nešto drugačijim proizvodima. U blenderu možete samljeti rižine pahuljice do finog praha, pa njega iskoristiti za pohanje omiljene namirnice. Nešto snažniji okus vašim kulinarskim igrama dat će mrvice napravljene mljevenjem slanih pereca bez glutena.

Zavirite u našu fotogaleriju i provjerite kako sve možete iskoristiti krušne mrvice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju