Tradicionalna večera za Dan zahvalnosti koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrtog četvrtka u mjesecu studenom obično uključuje pečenu puricu, složenac od mahuna, umak od brusnica, pitu od bundeve – i takozvani stuffing.

Stuffing je jestiva mješavina sastavljena od starog kruha i začina kojom se obično nadjeva unutrašnjost peradi. Amerikanci je pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.

Stuffing će imati najbolji okus ako koristite kruh star dan ili dva koji je suh. Ako nemate na raspolaganju stari kruh možete ga staviti u pećnicu i kratko ispeći prije nego što ga pomiješate s drugim sastojcima i dovršite u pećnici.

Savršeni stuffing je hrskav izvan, a mekan i sočan iznutra. Ovo savršenstvo teksture i okusa može se postići ako slijedite naš recept u nastavku.

Sastojci:

  • 900 g kruha s korom
  • 650 ml pilećeg temeljca
  • 375 ml punomasnog mlijeka
  • 6 žlica maslaca
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 2 poriluka
  • 2 žlice svježeg začinskog bilja (ružmarin, kadulja, timijan)
  • 1 luk
  • sol i papar
  • prstohvat čili pahuljica

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Narežite kruh na kocke veličine oko tri centimetara. Rasporedite ih na lim za pečenje i ispecite u pećnici u trajanju od oko 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi i dobiju zlatno-smeđu boju.
  3. U većoj tavi rastopite tri žlice maslaca. Na zagrijanom maslacu prepirjajte luk i poriluk narezan na trakice. Pirjajte povrće dok ne omekša – otprilike oko sedam minuta.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, pileći temeljac, punomasno mlijeko, začinsko bilje i čili pahuljice. Dobro posolite i poparite tekućinu.
  5. Namastite vatrostalnu posudu, u nju stavite hrskavi kruh i prepirjano povrće. Prelijte sve zajedno s tekućinom na bazi pilećeg temeljca i jaja. Dobro promiješajte.
  6. Na vrh posude stavite preostalih tri žlica maslaca i prekrijte je aluminijskom folijom.
  7. Stavite kruh u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijeva stupnja i pecite 20 minuta. Potom uklonite aluminijsku foliju i pecite još 25 do 30 minuta dok kruh ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
  8. Poslužite odmah. Dobar tek!

Sunčece ti presvetlo! Recept za puricu po guštu likova iz hrvatske legendarne serije Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 35 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 34 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 33 +23 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 31

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju