Tradicionalna večera za Dan zahvalnosti koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrtog četvrtka u mjesecu studenom obično uključuje pečenu puricu, složenac od mahuna, umak od brusnica, pitu od bundeve – i takozvani stuffing.
Stuffing je jestiva mješavina sastavljena od starog kruha i začina kojom se obično nadjeva unutrašnjost peradi. Amerikanci je pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.
Stuffing će imati najbolji okus ako koristite kruh star dan ili dva koji je suh. Ako nemate na raspolaganju stari kruh možete ga staviti u pećnicu i kratko ispeći prije nego što ga pomiješate s drugim sastojcima i dovršite u pećnici.
Savršeni stuffing je hrskav izvan, a mekan i sočan iznutra. Ovo savršenstvo teksture i okusa može se postići ako slijedite naš recept u nastavku.
Sastojci:
- 900 g kruha s korom
- 650 ml pilećeg temeljca
- 375 ml punomasnog mlijeka
- 6 žlica maslaca
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 jaja
- 2 poriluka
- 2 žlice svježeg začinskog bilja (ružmarin, kadulja, timijan)
- 1 luk
- sol i papar
- prstohvat čili pahuljica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Narežite kruh na kocke veličine oko tri centimetara. Rasporedite ih na lim za pečenje i ispecite u pećnici u trajanju od oko 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi i dobiju zlatno-smeđu boju.
- U većoj tavi rastopite tri žlice maslaca. Na zagrijanom maslacu prepirjajte luk i poriluk narezan na trakice. Pirjajte povrće dok ne omekša – otprilike oko sedam minuta.
- U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, pileći temeljac, punomasno mlijeko, začinsko bilje i čili pahuljice. Dobro posolite i poparite tekućinu.
- Namastite vatrostalnu posudu, u nju stavite hrskavi kruh i prepirjano povrće. Prelijte sve zajedno s tekućinom na bazi pilećeg temeljca i jaja. Dobro promiješajte.
- Na vrh posude stavite preostalih tri žlica maslaca i prekrijte je aluminijskom folijom.
- Stavite kruh u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijeva stupnja i pecite 20 minuta. Potom uklonite aluminijsku foliju i pecite još 25 do 30 minuta dok kruh ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
- Poslužite odmah. Dobar tek!
Sunčece ti presvetlo! Recept za puricu po guštu likova iz hrvatske legendarne serije +23