1. Za izradu tjestenine odaberite brašno tipa 00

Sastojci za izradu tjestenine nisu se mijenjali već desetljećima. Sve što vam je potrebno su brašno, jaja i sol. Za četiri do šest porcija trebat će vam 300 g brašna, četiri jaja i prstohvat soli. Brašno tipa 00 ili, kako ga Talijani zovu, zero, zero najbolje je za izradu tjestenine jer je sitno mljeveno poput praha.

2. Tekstura tijesta trebala bi biti poput mekšeg plastelina

Tijesto možete praviti ručno poput pravih Talijana tako da brašno stavite na dasku i u sredini napravite jezerce za jaja pa sve ručno zamiješate ili uz pomoć miksera. U slučaju da želite utrošiti manje vremena na pripremu i izbjeći lijepljenje smjese za prste, predlažemo drugu opciju. Samo ubacite sve sastojke u kuhinjski uređaj kao što je Kenwood kMix, na njega pričvrstite osnovni nastavak za miješanje tijesta i ostalo prepustite svojemu pomoćnom kuharu. Sve će trajati tek nekoliko minuta. Gotova tjestenina trebala bi biti teksture poput mekšeg plastelina.

Ako se mrvi, dodajte maslinovo ulje, a ako se lijepi, brašno Ako se mrvi, dodajte maslinovo ulje, a ako se lijepi, brašno (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

3. Ako se mrvi, dodajte maslinovo ulje, a ako se lijepi, brašno

Ako vam se tijesto počne mrviti, dodajte žlicu maslinova ulja, a ako se lijepi, malo brašna. S brašnom nemojte pretjerivati jer ono može isušiti tjesteninu.

4. Tijesto zamotajte u foliju i ostavite ga da se odmori 30 minuta u hladnjaku

Izrađeno tijesto zamotajte u foliju kako se ne bi skorilo i ostavite ga da se odmori u hladnjaku 30 minuta kako bi se gluten opustio. Zato, kad vam se čini da je tijesto pretvrdo, sjetite se da će u hladnjaku znatno omekšati.

5. Tijesto valjajte dok ne postane glatko, svilenkasto i elastično

Tijesto valjajte i pokušajte formirati oblik pravokutnika. Koristite li uređaj, stavite nastavak za valjanje tijesta na kuhinjski uređaj Kenwood kMix. Preklapanjem i stanjivanjem tijestu vraćate elastičnost, pa je to proces koji je potrebno ponoviti više puta na raznim brzinama. Tijesto, naravno, možete razvaljati i ručno, pomoću valjka, no izrada će trajati znatno duže.

6. Oblikovati ga možete ručno ili uz pomoć uređaja

Špagete također možete oblikovati ručno, no uz Kenwood kMix i njegov nastavak za špagete svaki će komadić izgledati jednako.

Uz Kenwood kMix i njegov nastavak za špagete svaki će komadić izgledati jednako Uz Kenwood kMix i njegov nastavak za špagete svaki će komadić izgledati jednako (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

7. Špagete stavite kuhati u kipuću, slanu vodu na jednu minutu pa ih dovršite u umaku

Prije kuhanja špagete ostavite kratko na limu za pečenje kako bi dobili laganu koricu. Nakon sušenja stavite ih u kipuću, slanu vodu. Domaća tjestenina kuha se puno kraće od kupovne, pa će nakon minutu-dvije biti spremna za dovršavanje u umaku.

Prije kuhanja špagete ostavite kratko na limu za pečenje kako bi dobili laganu koricu Prije kuhanja špagete ostavite kratko na limu za pečenje kako bi dobili laganu koricu (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

U nastavku vam donosimo recept chefa Stipana Iličića s drugog Punkufer.hr masterclassa ''Bijeg na jug''.

RECEPT – Domaća tjestenina s morskim plodovima

Domaće špagete s umakom od morskih plodova Domaće špagete s umakom od morskih plodova (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Sastojci:

300 g brašna tipa 00
4 jaja
80 g jadranskih kozica
80 g liganja
50 g mušula/ dagnji
100 g cherry rajčica
50 ml bijelog vina
2 ml maslinova ulja
češnjak
maslac
sol

Priprema:

1. Napravite tjesteninu prema svim gore navedenim koracima.
2. Kozice, mušule i lignje očistite i osušite.
3. Na tavu dodajte maslinovo ulje te listiće češnjaka. Kad se češnjak proprži, dodajte morske plodove te ih kratko dinstajte pa prelijte s malo bijelog vina i ostavite da se kuhaju. Na kraju dodajte pelate pa još kratko kuhajte.
3. Stavite kuhati tjesteninu, ocijedite je i direktno prebacite u tavu te zamiješajte s umakom. Dodajte kockicu maslaca pa servirajte.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Kenwood po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju