Za domaću tjesteninu treba se malo pomučiti, ali bez sumnje će oduševiti svakog gosta. Ipak, izrada domaće tjestenine bit će lakša i brža imate li kuhinjski uređaj kao što je Kenwood kMix.
Za kuhinjski uređaj Kenwood kMix dostupno je više od 20 različitih nastavaka, a među njima su i oni za izradu domaće talijanske tjestenine, uz koje možete napraviti lazanje, fetuccine i špagete, koje ćemo zajedno raditi na masterclassu u studenom.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 2
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Na svojem prvom masterclassu koristili smo njegov nastavak za raviole, uz koji u samo dvije do tri minute možete napraviti 30-ak slasnih paketića. Najbolje kod toga je da je baš svaki raviol jednak s jednakom količinom punjenja u njemu.
Isprobajte ih napraviti kod kuće uz ovaj jednostavan recept za vrlo ukusne raviole punjene kravljom skutom i cherry rajčicama.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 26
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
RECEPT - Domaći ravioli sa skutom i rajčicama
Sastojci:
- 100 g brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 1 žlica maslinova ulja
- 10 cherry rajčica
- 200 g kravlje skute
- Žličica suhog bosiljka
- Sol i papar po želji
- 1 luk ili ljutika
- 1 režanj češnjaka
- 80 g maslaca
- 4 žlice maslinova ulja
- 100 ml bijelog vina
Priprema:
Brašno stavite na radnu površinu i napravite brazdu ili udubljenje u sredini. Unutra razbijte jaje, dodajte sol i maslinovo ulje. Vilicom mutite jaje te postepeno uzimajte brašno i lagano miješajte.
Imate li Kenwoodov kuhinjski uređaj kMix i nastavak za miješanje tijesta, on će ovaj korak odraditi umjesto vas, dok se vi možete posvetiti punjenju.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 15 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Samo u zdjelu stavite brašno pa ostale sastojke, jaje, sol i maslinovo ulje, te ga pokrenite na najmanjoj brzini pa nastavite s onom srednjom dok ne dobijete kompaktno, sjedinjeno tijesto.
Tijesto potom izvadite na pobrašnjenu površinu i zamijesite ga kratko rukama dok ne dobijete glatku kuglu, koju potom zamotajte u prozirnu foliju i stavite odmoriti barem pola sata u hladnjaku.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 18 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Za punjenje rajčice narežite na četvrtine i nožem im izvadite pulpu te je stavite u zdjelicu jer će vam kasnije poslužiti za umak. Odvajamo taj ''vodenastiji'' dio rajčice kako nam pri kuhanju ne bi dodatno razmočio raviole.
Meso rajčice narežite na kockice i dodajte kravlju skutu, dvije žlice maslinova ulja i žličicu sušenog bosiljka te sve pomiješajte u jedinstvenu smjesu.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 30 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Tijesto izvadite iz hladnjaka te ga prstima malo spljoštite i formirajte u pravokutnik. Tijesto ćete teško razvaljati valjkom do željene debljine, pa će vam dobro doći mašina za valjanje tijesta, a ako imate kuhinjski uređaj Kenwood kMix, odlično će poslužiti nastavak za valjanje tijesta.
Tijesto oblikovano u pravokutnik provucite kroz nastavak na brzini 0. Zatim ga preklopite kao pismo pa ponovno provucite. Ponovite ovaj korak dva do tri puta i kada ga zadnji put provučete kroz nastavak, nemojte ga preklapati, već ga samo nastavite provlačiti i stanjivati brzinu po brzinu dok ne dođete do broja 5. Traka tijesta sad bi trebala biti prilično dugačka i nespretna za daljnje valjanje, pa je prerežite nožem na pola i po potrebi formirajte pravilan dugačak pravokutnik.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 24 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Zatim na kuhinjskom uređaju Kenwood KMix promijenite nastavak u onaj za izradu raviola. On će ubrzati izradu te tjestenine jer je dovoljno samo u pretinac za punjenje staviti smjesu po želji kao na fotografiji i uz pomoć nastavka bit će ravnomjerno raspoređena u svaki paketić.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 14 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Do samog kuhanja raviole rasporedite po pobrašnjenoj podlozi da se ne bi zalijepili, a ako ih imate viška, slobodno ih zamrznite.
Zatim napravite umak. Ljutiku ili luk narežite na kockice te ih popržite na maslinovu ulju, dodajte sitno narezan ili protisnut češnjak, bijelo vino i pred kraj maslac.
Ostavite umak da se kuha na laganoj vatri dok se ne sjedini.
Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 19 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Stavite kuhati raviole. Budući da je tjestenina svježa, bit će dovoljno da se kuhaju dvije minute u kipućoj posoljenoj vodi. Potom ih preselite u umak s malo vode od kuhanja, kuhajte još minutu te poslužite tople uz malo ribanog parmezana po želji, nekoliko listića svježeg bosiljka te čašu sauvignona.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom KENWOOD po najvišim profesionalnim standardima.