Za domaću tjesteninu treba se malo pomučiti, ali bez sumnje će oduševiti svakog gosta. Ipak, izrada domaće tjestenine bit će lakša i brža imate li kuhinjski uređaj kao što je Kenwood kMix.

Za kuhinjski uređaj Kenwood kMix dostupno je više od 20 različitih nastavaka, a među njima su i oni za izradu domaće talijanske tjestenine, uz koje možete napraviti lazanje, fetuccine i špagete, koje ćemo zajedno raditi na masterclassu u studenom.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 2 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 2 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Na svojem prvom masterclassu koristili smo njegov nastavak za raviole, uz koji u samo dvije do tri minute možete napraviti 30-ak slasnih paketića. Najbolje kod toga je da je baš svaki raviol jednak s jednakom količinom punjenja u njemu.

Isprobajte ih napraviti kod kuće uz ovaj jednostavan recept za vrlo ukusne raviole punjene kravljom skutom i cherry rajčicama.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 26 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 26 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT - Domaći ravioli sa skutom i rajčicama

Sastojci:

  • 100 g brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 10 cherry rajčica
  • 200 g kravlje skute
  • Žličica suhog bosiljka
  • Sol i papar po želji
  • 1 luk ili ljutika
  • 1 režanj češnjaka
  • 80 g maslaca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 100 ml bijelog vina

Priprema:

Brašno stavite na radnu površinu i napravite brazdu ili udubljenje u sredini. Unutra razbijte jaje, dodajte sol i maslinovo ulje. Vilicom mutite jaje te postepeno uzimajte brašno i lagano miješajte.

Imate li Kenwoodov kuhinjski uređaj kMix i nastavak za miješanje tijesta, on će ovaj korak odraditi umjesto vas, dok se vi možete posvetiti punjenju.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 15 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 15 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Samo u zdjelu stavite brašno pa ostale sastojke, jaje, sol i maslinovo ulje, te ga pokrenite na najmanjoj brzini pa nastavite s onom srednjom dok ne dobijete kompaktno, sjedinjeno tijesto.

Tijesto potom izvadite na pobrašnjenu površinu i zamijesite ga kratko rukama dok ne dobijete glatku kuglu, koju potom zamotajte u prozirnu foliju i stavite odmoriti barem pola sata u hladnjaku.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 18 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 18 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Za punjenje rajčice narežite na četvrtine i nožem im izvadite pulpu te je stavite u zdjelicu jer će vam kasnije poslužiti za umak. Odvajamo taj ''vodenastiji'' dio rajčice kako nam pri kuhanju ne bi dodatno razmočio raviole.

Meso rajčice narežite na kockice i dodajte kravlju skutu, dvije žlice maslinova ulja i žličicu sušenog bosiljka te sve pomiješajte u jedinstvenu smjesu.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 30 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 30 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Tijesto izvadite iz hladnjaka te ga prstima malo spljoštite i formirajte u pravokutnik. Tijesto ćete teško razvaljati valjkom do željene debljine, pa će vam dobro doći mašina za valjanje tijesta, a ako imate kuhinjski uređaj Kenwood kMix, odlično će poslužiti nastavak za valjanje tijesta.

Tijesto oblikovano u pravokutnik provucite kroz nastavak na brzini 0. Zatim ga preklopite kao pismo pa ponovno provucite. Ponovite ovaj korak dva do tri puta i kada ga zadnji put provučete kroz nastavak, nemojte ga preklapati, već ga samo nastavite provlačiti i stanjivati brzinu po brzinu dok ne dođete do broja 5. Traka tijesta sad bi trebala biti prilično dugačka i nespretna za daljnje valjanje, pa je prerežite nožem na pola i po potrebi formirajte pravilan dugačak pravokutnik.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 24 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 24 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Zatim na kuhinjskom uređaju Kenwood KMix promijenite nastavak u onaj za izradu raviola. On će ubrzati izradu te tjestenine jer je dovoljno samo u pretinac za punjenje staviti smjesu po želji kao na fotografiji i uz pomoć nastavka bit će ravnomjerno raspoređena u svaki paketić.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 14 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 14 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Do samog kuhanja raviole rasporedite po pobrašnjenoj podlozi da se ne bi zalijepili, a ako ih imate viška, slobodno ih zamrznite.

Zatim napravite umak. Ljutiku ili luk narežite na kockice te ih popržite na maslinovu ulju, dodajte sitno narezan ili protisnut češnjak, bijelo vino i pred kraj maslac.

Ostavite umak da se kuha na laganoj vatri dok se ne sjedini.

Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 19 Ravioli sa sirom i rajčicama: Kako najlakše napraviti domaću tjesteninu - 19 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Stavite kuhati raviole. Budući da je tjestenina svježa, bit će dovoljno da se kuhaju dvije minute u kipućoj posoljenoj vodi. Potom ih preselite u umak s malo vode od kuhanja, kuhajte još minutu te poslužite tople uz malo ribanog parmezana po želji, nekoliko listića svježeg bosiljka te čašu sauvignona.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom KENWOOD po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju