Treći masterclass naziva ''Božić dolazi'' obilježili su blagdansko veselje i recepti koje će naši polaznici već ovog Božića moći rekreirati u svojoj kuhinji. Kao i dosada, chef je osim recepata s njima podijelio tehnike i trikove koji će im pomoći u stvaranju najukusnijih jela.
Blagdanski je stol nezamisliv bez slatkoga, tako je chef našim polaznicima odlučio zasladiti nepca čokoladnim raspucancima s kremom od vanilije. Tijesto za kekse treba odstajati, pa su prvo počeli s pripremom raspucanaca, koji su opasna konkurencija tradicionalnim linzerima. Te moderne prhke kuglice jednostavno je napraviti, a pripremu je polaznicima dodatno olakšao i cijeli proces ubrzao kuhinjski uređaj Kenwood kMix.

Kuhinjski uređaj Kenwood kMix Kuhinjski uređaj Kenwood kMix (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Masterclass ''Božić dolazi'' Masterclass ''Božić dolazi'' (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Tognana lonci s neprijanjajućim dnom Tognana lonci s neprijanjajućim dnom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

U zdjeli su prvo pomiješali jaja, šećer, limunov sok, rum i aromu vanilije. Za to vrijeme otopili su maslac i čokoladu pa ih pridružili ostalim sastojcima. Na kraju su smjesi dodali suhe sastojke – brašno, mljevene bademe, sodu bikarbonu i sol. Kuhinjski uređaj Kenwood kMix ima različite nastavke za izradu slastica, a polaznici su ovoga puta koristili miješalicu K-beater, koja je idealna za pripremu tijesta za kekse. U svega desetak minuta tijesto je bilo spremno za hladnjak.

Polaznici su zatim prešli na pripremu otkoštenog batka i zabatka s pečenom butternut tikvom i umakom od cimeta. Tikvu su narezali na šnite i začinili paprom, čili papričicama, svježim timijanom i Vegetom BIO, koja sadrži više od 10 vrsta biološki uzgojenog povrća i začina te morsku sol. Budući da u 120 grama proizvoda sadrži približno 375 grama svježeg povrća, Vegeta BIO savršena je podloga za sve maštovite kulinarske pothvate. Dok se tikva pekla, prešli su na pripremu umaka te otkoštenog batka i zabatka. Za kvalitetno meso pobrinuo se Cekin sa svojom svježom i domaćom piletinom koja je i prvi izbor kupaca u Hrvatskoj. Za marinirano meso potrebno je prethodno dobro ugrijati tavu kako bi se meso dobro ispeklo, a naši polaznici nisu trebali previše brinuti hoće li im nešto zagorjeti ili se zalijepiti jer se za to pobrinula Tognana sa svojim elegantnim tavama i loncima s neprianjajućim materijalima visoke kvalitete, kao što su keramika ili nehrđajući čelik.

Vegeta BIO sadrži više od 10 vrsta biološki uzgojenog povrća i začina te morsku sol Vegeta BIO sadrži više od 10 vrsta biološki uzgojenog povrća i začina te morsku sol (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Tikvu začinite čili papričicama, Vegtom BIO i timjanom Tikvu začinite čili papričicama, Vegtom BIO i timjanom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Za kvalitetno meso pobrinuo se Cekin Za kvalitetno meso pobrinuo se Cekin (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Tavu dobro ugrijte kako bi meso dobilo koricu Tavu dobro ugrijte kako bi meso dobilo koricu (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Otkošteni batak i zabatak s pečenom butternut tikvom i umakom od cimeta polaznici su poslužili kao prvi masterchefovi na tanjurima Tognana, a uz prvo jelo s radionice koje su imali priliku isprobati chef im je poslužio Korlat Syrah. Vino je to koje odlično paše uz hranu bogatu božićnim začinima, pa se tako idealno uklopilo uz blagdansko jelo chefa Stipana Iličića. Da su vina Korlat dostojna svakog blagdanskog stola, svjedoči i više od 150 međunarodnih nagrada i priznanja za kvalitetu, ali i svjetska nagrada za dizajn etikete. Te internacionalne sorte na hrvatski način bit će još jedan otmjeni i suvremeni dodatak tradicionalnoj blagdanskoj trpezi.

Uz prvo jelo s radionice chef im je poslužio Korlat Syrah Uz prvo jelo s radionice chef im je poslužio Korlat Syrah (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Nakon stanke za uživanje u hrani i vinu polaznici su počeli s izradom još jednog blagdanskog jela. Chef je pred sebe stavio Cekin GRILL pile i pokazao polaznicima kako ga jednostavno i brzo rastrančirati, a zatim im ponudio da odaberu komad koji žele pripremiti. Marinada koju je ovaj put podijelio sastojala se od soka naranče, meda, ruma i Vegeta Natur tekućeg dodatka jelima, inovacije bazirane na esenciji ljupčaca s dodatkom morske soli. Uz svježe i sočno domaće pileće meso Cekin polaznici su prema chefovu receptu za prilog napravili bešamel sa špinatom. Sve su poslužili na prekrasnim porculanskim tanjurima Tognana pa još jednom nazdravili vinom.

Cekin GRILL pile Cekin GRILL pile (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Vegeta Natur tekući dodatak jelima Vegeta Natur tekući dodatak jelima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Za tave i lonce i ovaj se put pobrinula Tognana Za tave i lonce i ovaj se put pobrinula Tognana (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Piletina marinirana s narančom, rumom, medom i Vegete Natur tekućim dodatkom jelima Piletina marinirana s narančom, rumom, medom i Vegete Natur tekućim dodatkom jelima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Nakon dva slana jela ostalo je još taman dovoljno mjesta za poslasticu. Nakon što je odstajalo u hladnjaku, tijesto za raspucance se stisnulo, pa su polaznici krenuli u stvaranje čokoladnih kuglica, koje su prvo uvaljali u kristalni šećer pa u šećer u prahu. Dvanaest minuta bilo je dovoljno da raspucanci budu pečeni i spremni za degustiranje.

Masterclass ''Božić dolazi'' Masterclass ''Božić dolazi'' (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Čokoladni raspucanci su prava konkurencija tradicionalnim linzerima Čokoladni raspucanci su prava konkurencija tradicionalnim linzerima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Zadovoljni i siti, polaznici su otišli kući s novim znanjima, vještinama i receptima za nadolazeće blagdane.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerima Tognana, Vindija, Kenwood, Podravka i Badel 1862 po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju