Crni češnjak je posljednjih godina postao kulinarski hit, kako zbog blagog okusa, tako i zbog antioksidansa kojih ima više nego bijeli. Obilje bioaktivnih spojeva korisnih za zdravlje dovelo ga je na glas supernamirnice, tajne mladosti i dugovječnosti. Osim toga, lakše se probavlja i organizam lakše crpi iz njega zdrave sastojke. No crni češnjak nije nikakva novost, niti moderna „vrsta“.

U Aziji se od davnih dana proizvodi na posve prirodan način, fermantacijom na visokim temperaturama. Procesom koji traje mjesec dana ljekovita svojstva češnjaka se pojačavaju, a rezultat je aromatičan, sladak i orašast okus.

Kako boja, tako okus i aroma osobito su privlačni chefovima u kuhinjama diljem svijeta koji s njime sve više eksperimentiraju u najrazličitijim jelima – čak i desertima, napicima i koktelima jer nema odbojnog niti intenzivnog mirisa. Od crnog češnjaka se pripremaju sirupi, dodaje se jelima s ribom, mesom i povrćem, sljubljuje se s čokoladom u slasticama…

Lako je zavoljeti crni češnjak čak i do te mjere da se neki ljudi odlučuju poigrati kućnom fermentacijom, što je bez posebne komore doista zahtjevan pothvat. Odlučite li se na tako nešto imajte na umu da se glavice drže na temperaturi od 60 do 87°C, 60 do 90 dana.

Ako ste dovoljno ambiciozni i imate kuhalo za rižu ili poseban lonac za sporo kuhanje (slow cooker, odnosno crock pot) koji ima opciju „warm“ . Najprije treba očistiti glavice bez vode, pomoću spužvice. Zatim ih stavite u uređaj, namjestite „warm“ i pričekajte tri tjedna tijekom kojih će prostorija poprimiti (nekome) fini miris po češnjaku. Prije pripreme možda poželite izračunati koliko će vas koštati taj eksperiment kako vas računi za struju ne bi iznenadili.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju