Božićni panj ili Bûche de Noël francuska je rolada koja se tradicionalno peče za blagdane.

Izgled rolade neodoljivo podsjeća na drveni panj koji Francuzi pale na Badnjak kako bi svojoj obitelji osigurali sreću i blagostanje u novoj godini.

Iako nitko pouzdano ne zna kako je nastala ova tradicija, svi se slažu da je riječ o slasnom običaju od kojeg ne žele odustati.

Postoje mnogi recepti i varijacije božićnog panja, a najčešće se priprema čokoladna rolada punjena sočnim nadjevom s aromom vanilije te ukrašena šumskim voćem.

Božićni panj - sastojci:

  • Za biskvit:
  • 6 jaja
  • 150 grama šećera
  • 60 grama brašna
  • 25 grama nezaslađenog kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • ulje za podmazivanje

Za nadjev:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 30 grama šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Za glazuru:

  • 180 grama šećera u prahu
  • 110 grama maslaca
  • 5 žlica kakao praha
  • 3 žlice šlaga za vrhnje
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • voće po želji i čokolada za ukrašavanje

Božićni panj - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
  2. Za biskvit: odvojite bjelanjke od žumanjaka i stavite ih u dvije zasebne zdjele. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s polovicom šećera. Žumanjke istucite mikserom u čvrstu smjesu s ostatkom šećera. Pomiješajte brašno, kakao i prstohvat soli, pa mješavinu polako ubacite u žumanjke. Dobro izmiješajte. U žumanjke ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  3. Smjesu prelijte na papir za pečenje koji ste smjestili u pravokutni lim za pečenje kako se smjesa ne bi zalijepila za dno. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  4. Uz pomoć kuhinjske krpe odvojite papir za pečenje od biskvita te ga zarolajte. Važno je da ovaj korak odradite dok je rolada vruća. U suprotnom biskvit neće biti dovoljno gibak te će puknuti. Pustite da se zarolani biskvit ohladi do kraja.
  5. Za nadjev: istucite vrhnje u šlag sa šećerom i ekstraktom vanilije. Ohladite ga i njime namažite unutrašnjost rolade. Stavite sve zajedno u hladnjak na barem sat vremena.
  6. Za glazuru: mikserom istucite maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Ubacite šećer i kakao prah i miješajte sve dok se ne riješite grudica. Na kraju dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Smjesu premažite preko rolade te je ukrasite voćem po želji te komadićima čokolade.
  7. Držite roladu u hladnjaku prije posluživanja. Dobar tek!

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Blagdanski deserti - 2 Torta od sira s limoncellom Torta +3 Raspucanci s limunom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju