Arepa je temelj kuhinje u Kolumbiji i Venzueli, a svaka regija u tim zemljama ima svoj recept. Riječ je o kukuruznim pogačicama koje se mogu peći na roštilju i pržiti u tavi na štednjaku. One se pune različitim nadjevima ili jedu samostalno u slatkim i slanim varijantama.
Arepe se mogu poslužiti za doručak uz topao kakao, prerezati po pola i nadjenuti različitim punjenima – od obične šunke i sira do pečene piletine, te servirati za ručak ili večeru.
Tradicionalne arepe pripremaju se od kukuruznog brašna po imenu masarepa. Kućanstva u Latinskoj Americi samostalno melju svoje kukuruzno brašno, no ovu mješavinu moguće je nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu.
U receptu se može upotrijebiti i "obično" kukuruzno brašno, no s njime nećete dobiti odgovarajući okus i teksturu arepe.
Sastojci za arepe:
- 600 ml tople vode
- 350 g kukuruznog brašna masarepa
- 150 g naribanog punomasnog sira
- 50 ml punomasnog mlijeka
- 30 g maslaca
- 2 čajne žličice soli
- 2 čajne žličice šećera
- ulje za pečenje
Priprema arepa:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno masarepa sa soli i brašnom. Dodajte maslac sobne temperature i naribani sir pa sve zajedno pomiješajte.
- U brašno postepeno ulijevajte toplu vodu i punomasno mlijeko. Sljubite sastojke u jednu smjesu. Imajte na umu da će smjesa biti ljepljiva.
- Pustite da se smjesa odmori nepokrivena u zdjeli oko pet minuta.
- Potom podijelite tijesto na deset jednakih dijelova. Formirajte smjesu u kuglice, a potom ih spljoštite vlažnim rukama u pogačicu debljine oko jednog centimetra.
- Ispecite ih na zagrijanoj i namašćenoj tavi oko tri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Arepe bi trebale biti hrskave izvana te mekane iznutra.
- Poslužite ih uz prilog po želji. Dobar tek!
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0