Arepa je temelj kuhinje u Kolumbiji i Venzueli, a svaka regija u ovim zemljama ima svoj recept. Riječ je o kukuruznim pogačicama koje se mogu peći na roštilju i pržiti u tavi na štednjaku. One se pune različitim nadjevima ili jedu samostalno u slatkim i slanim varijantama.

Arepe se mogu poslužiti za doručak uz topao kakao, prerezati po pola i nadjenuti različitim punjenima – od obične šunke i sira do pečene piletine te servirati za ručak ili večeru.

Tradicionalne arepe se pripremaju od kukuruznog brašna po imenu masarepa. Kućanstva u Latinskoj Americi samostalno melju svoje kukuruzno brašno, no ovu mješavinu moguće je nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu.

U receptu se može upotrijebiti i „obično“ kukuruzno brašno, no s njima nećete dobiti odgovarajući okus i teksturu arepe.

Slika nije dostupna Hrana i piće Proteinski kruh: Recept za fine pogače koje se rade bez grama pšeničnog brašna

Sastojci za arepe:

 • 600 ml tople vode
 • 350 g kukuruznog brašna masarepa
 • 150 g naribanog punomasnog sira
 • 50 ml punomasnog mlijeka
 • 30 g maslaca
 • 2 čajne žličice soli
 • 2 čajne žličice šećera
 • ulje za pečenje

Gougere Hrana i piće Tako fine! Brzi recept za slane pogačice sa sirom koje nećete moći prestati jesti

Priprema arepa:

 1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno masarepa sa soli i brašnom. Dodajte maslac sa sobne temperature i naribani sir pa sve zajedno pomiješajte.
 2. U brašno postepeno ulijte toplu vodu i punomasno mlijeko. Sljubite sastojke u jednu smjesu. Imajte na umu da će smjesa biti ljepljiva.
 3. Pustite da se smjesa „odmori“ nepokrivena u zdjeli oko pet minuta.
 4. Potom podijelite tijesto na deset jednakih dijelova. Formirajte smjesu u kuglice, a potom ih spljoštite vlažnim rukama u pogačicu debljine oko jednog centimetra.
 5. Ispecite ih na zagrijanoj i namašćenoj tavi oko tri minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Arepe bi trebale biti hrskave izvana, te mekane iznutra.
 6. Poslužite ih uz prilog po želji. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu Kruh od cjelovitih žitarica Kruh od kukuruznog brašna Pita bread +1 Kruh od kiselog tijesta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju