Arepa je temelj kuhinje u Kolumbiji i Venzueli, a svaka regija u tim zemljama ima svoj recept. Riječ je o kukuruznim pogačicama koje se mogu peći na roštilju i pržiti u tavi na štednjaku. One se pune različitim nadjevima ili jedu samostalno u slatkim i slanim varijantama.

Arepe se mogu poslužiti za doručak uz topao kakao, prerezati po pola i nadjenuti različitim punjenima – od obične šunke i sira do pečene piletine, te servirati za ručak ili večeru.

Tradicionalne arepe pripremaju se od kukuruznog brašna po imenu masarepa. Kućanstva u Latinskoj Americi samostalno melju svoje kukuruzno brašno, no ovu mješavinu moguće je nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu.

U receptu se može upotrijebiti i "obično" kukuruzno brašno, no s njime nećete dobiti odgovarajući okus i teksturu arepe.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Huangjuewan - 2 Najkompliciraniji na svijetu Petlja na pet razina: Suludi nadvožnjak na kojem, ako propustite svoj izlaz, možete ostati i čitav dan

Slika nije dostupna Hrana i piće Proteinski kruh: Recept za fine pogače koje se rade bez grama pšeničnog brašna

Sastojci za arepe:

  • 600 ml tople vode
  • 350 g kukuruznog brašna masarepa
  • 150 g naribanog punomasnog sira
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice šećera
  • ulje za pečenje

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako fine! Brzi recept za slane pogačice sa sirom koje nećete moći prestati jesti

Priprema arepa:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno masarepa sa soli i brašnom. Dodajte maslac sobne temperature i naribani sir pa sve zajedno pomiješajte.
  2. U brašno postepeno ulijevajte toplu vodu i punomasno mlijeko. Sljubite sastojke u jednu smjesu. Imajte na umu da će smjesa biti ljepljiva.
  3. Pustite da se smjesa odmori nepokrivena u zdjeli oko pet minuta.
  4. Potom podijelite tijesto na deset jednakih dijelova. Formirajte smjesu u kuglice, a potom ih spljoštite vlažnim rukama u pogačicu debljine oko jednog centimetra.
  5. Ispecite ih na zagrijanoj i namašćenoj tavi oko tri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Arepe bi trebale biti hrskave izvana te mekane iznutra.
  6. Poslužite ih uz prilog po želji. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh