Ne morate se odreći kruha ako želite imati prehranu bogatiju bjelančevinama i mastima te onu koja oskudijeva ugljikohidratima. U svijetu su vrlo popularne takozvane proteinske pogače u koje ne ide ni gram pšeničnog brašna, a temelje se na siru i jajima.
Sastojci za proteinske pogače:
- 225 g naribanog sira mozzarella
- 60 g bademova brašna
- 2 žlice sirnog namaza
- 1 veliko jaje
- 1 žlica rastopljenog maslaca
- 1 žlica naribanog parmezana
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- sol po želji
Priprema proteinskih pogača:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- U vatrostalnoj zdjelici pomiješajte sir, bademovo brašno, sirni namaz, češnjak u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Stavite smjesu u mikrovalnu na najjaču snagu oko jedne minute, dok se sir ne rastopi.
- Izvadite posudu iz mikrovalne i umiješajte jedno jaje.
- Od dobivene smjese oblikujte pogaču debljine oko jednog centimetra i položite je na papir za pečenje. Preko vrha pogače premažite rastopljeni maslac i sve zajedno pospite naribanim parmezanom.
- Stavite peći u pećnicu na 15 do 17 minuta, odnosno dok pogača ne dobije zlatnožutu boju.
- Narežite na manje komade i poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Smjesu možete podijeliti i na manje pogačice te vrijeme termičke obrade prilagoditi njihovoj veličini.