Ljetna kuhinja bila bi siromašna bez paprika! Ova povrtna kultura u Južnoj i Srednjoj Americi jede se već tisućama godinama. Kolumbo ju je donio u Europu u 15. stoljeću, a s vremenom je došla i do hrvatskih stolova.
Paprika je iznimno zdrava namirnica – čak 92 posto ploda čini voda, pa ne čudi što se u 100 grama nalazi tek nešto manje od 30 kalorija. Istovremeno, bogata je vitaminom C i prehrambenim vlaknima.
S ovom namirnicom se rade mnoga poznata jela u regiji – od ajvara do punjenih paprika. Sjajan je izvor i za pripremu ukusne salate koja će se odlično sljubiti uz mesna, riblja ili povrtna jela.
Donosimo vam najlakši recept za najfiniju salatu od paprika – upotrijebiti možete sve od babura do rog paprika.
Sastojci:
- 300 g svježe paprike
- 50 g mrkve
- 30 g crvenog luka
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog octa
- ½ žlice limunovog soka
- 1 čajna žličica meda
- ½ čajne žličice senfa dijon
- ½ čajne žličice naribanog češnjaka
- ½ čajne žličice sušenog origana
- sol i papar po želji
- listovi mente
Priprema:
- Operite i očistite paprike. Narežite ih na tanke trake.
- Ogulite mrkvu i luk i nasjeckajte ih na tanke trakice. Pomiješajte povrće u zdjeli.
- U zasebnoj zdjelici napravite preljev za salatu: pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, ocat, limunov sok, senf, med, naribani češnjak i začine. Sve dobro promiješajte.
- Prelijte dressing preko salate i stavite u hladnjak da se salata ohladi.
- Kod posluživanja dodajte i nasjeckane listiće mente ili nekog drugog svježeg začinskog bilja po želji. Dobar tek!
5 recepata koje moraju probati svi pravi ljubitelji paprika +0