Ljetna kuhinja bila bi siromašna bez paprika! Ova povrtna kultura u Južnoj i Srednjoj Americi jede se već tisućama godinama. Kolumbo ju je donio u Europu u 15. stoljeću, a s vremenom je došla i do hrvatskih stolova.

Paprika je iznimno zdrava namirnica – čak 92 posto ploda čini voda, pa ne čudi što se u 100 grama nalazi tek nešto manje od 30 kalorija. Istovremeno, bogata je vitaminom C i prehrambenim vlaknima.

S ovom namirnicom se rade mnoga poznata jela u regiji – od ajvara do punjenih paprika. Sjajan je izvor i za pripremu ukusne salate koja će se odlično sljubiti uz mesna, riblja ili povrtna jela.

Donosimo vam najlakši recept za najfiniju salatu od paprika – upotrijebiti možete sve od babura do rog paprika.

Sastojci:

  • 300 g svježe paprike
  • 50 g mrkve
  • 30 g crvenog luka
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica bijelog octa
  • ½ žlice limunovog soka
  • 1 čajna žličica meda
  • ½ čajne žličice senfa dijon
  • ½ čajne žličice naribanog češnjaka
  • ½ čajne žličice sušenog origana
  • sol i papar po želji
  • listovi mente

Priprema:

  1. Operite i očistite paprike. Narežite ih na tanke trake.
  2. Ogulite mrkvu i luk i nasjeckajte ih na tanke trakice. Pomiješajte povrće u zdjeli.
  3. U zasebnoj zdjelici napravite preljev za salatu: pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, ocat, limunov sok, senf, med, naribani češnjak i začine. Sve dobro promiješajte.
  4. Prelijte dressing preko salate i stavite u hladnjak da se salata ohladi.
  5. Kod posluživanja dodajte i nasjeckane listiće mente ili nekog drugog svježeg začinskog bilja po želji. Dobar tek!

5 recepata koje moraju probati svi pravi ljubitelji paprika Ajvar se radi od paprika Tjestenina s piletinom i paprikom Svježe paprike su pravo vrelo zdravlja +0 Punjene paprike popularno su jelo svakoga ljeta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju