Slastičarima, miksolozima, kuharima – ali i bakama, djedovima i uopće ljubiteljima tradicionalnih recepata dobro su poznate tajne smokvinog lišća – koje je jestivo i poprilično ukusno. To ne znači da možete jesti list direktno sa stabla. Prije pripreme, potrebno ga je termički obraditi.
Nakon što to učinite, oslobodit će se prekrasne nježne arome kokosa, tostiranih badema i vanilije. Da bi se dogodila čarolija, poznavatelji listove nerijetko malo ispeku u pećnici ili na tavi, a potom prokuhaju sa šećerom ili u mlijeku – slično kao što se radi s listovima čaja.
Od smokvinog lista možete napraviti domaći sirup, čaj i sok kojima dodajte limuna za više osvježenja, ili pak mirisno lišće iskoristite za pripremu slastica. Za panna cottu, pudinge, sladoled ili kremaste deserte mlijeko ili vrhnje se prokuha s listom smokve pa dobije posebnu aromu. Infuzirani alkohol poput votke, džina ili ruma poslužit će za koktele.
Svestranim listovima omataju se namirnice za pečenje na roštilju ili u pećnici jer čuvaju sočnost i dodaju aromu, a poslužit će i kao podloga za kuhanje riže, povrća i drugih namirnica na pari.
Sirup od lišća smokve fini je zaslađivač za jutarnju kavu ili čaj. Možete ga i preliti preko biskvita bez glazure da ga malo zasladite, dodati ga jogurtu i granoli za dodatnu slatkoću ili ga koristiti umjesto osnovnog sirupa u koktelima kako biste im dodali poseban, bogat okus.
Sirup od listova smokve - sastojci:
- 6 listova smokve
- 480 ml vode
- 240 ml meda
- 200 g šećera
Sirup od listova smokve - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Rasporedite listove smokve na lim za pečenje u jednom sloju tako da se ne dodiruju. Stavite lim u pećnicu i pecite dok se listovi ne osuše, lagano uviju i ostanu zeleni, oko 3–5 minuta (ovisno o jačini pećnice i o tome koristite li ventilator). Izvadite ih iz pećnice i ostavite sa strane.
- U srednje velikom loncu zakuhajte vodu, med i šećer na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru na lagano i kuhajte 5 minuta, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre, dodajte prepečene listove smokve i promiješajte.
- Ostavite da se smjesa infuzira dok se ne ohladi na sobnu temperaturu (oko 90 minuta). Procijedite, listove bacite, a sirup s aromom smokvina lista prelijte u hermetički zatvorenu posudu (npr. staklenku).
- Čuvajte u hladnjaku i iskoristite unutar 3 tjedna.
Koristi se već tisućama godina: Začin koji "liječi" nadutost, a dobar je za srce