Slastičarima, miksolozima, kuharima – ali i bakama, djedovima i uopće ljubiteljima tradicionalnih recepata dobro su poznate tajne smokvinog lišća – koje je jestivo i poprilično ukusno. To ne znači da možete jesti list direktno sa stabla. Prije pripreme, potrebno ga je termički obraditi.

U trendu Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh

Nakon što to učinite, oslobodit će se prekrasne nježne arome kokosa, tostiranih badema i vanilije. Da bi se dogodila čarolija, poznavatelji listove nerijetko malo ispeku u pećnici ili na tavi, a potom prokuhaju sa šećerom ili u mlijeku – slično kao što se radi s listovima čaja.

Od smokvinog lista možete napraviti domaći sirup, čaj i sok kojima dodajte limuna za više osvježenja, ili pak mirisno lišće iskoristite za pripremu slastica. Za panna cottu, pudinge, sladoled ili kremaste deserte mlijeko ili vrhnje se prokuha s listom smokve pa dobije posebnu aromu. Infuzirani alkohol poput votke, džina ili ruma poslužit će za koktele.

Svestranim listovima omataju se namirnice za pečenje na roštilju ili u pećnici jer čuvaju sočnost i dodaju aromu, a poslužit će i kao podloga za kuhanje riže, povrća i drugih namirnica na pari.

Sirup od lišća smokve fini je zaslađivač za jutarnju kavu ili čaj. Možete ga i preliti preko biskvita bez glazure da ga malo zasladite, dodati ga jogurtu i granoli za dodatnu slatkoću ili ga koristiti umjesto osnovnog sirupa u koktelima kako biste im dodali poseban, bogat okus.

Sirup od listova smokve - sastojci:

  • 6 listova smokve
  • 480 ml vode
  • 240 ml meda
  • 200 g šećera

Sirup od listova smokve - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Rasporedite listove smokve na lim za pečenje u jednom sloju tako da se ne dodiruju. Stavite lim u pećnicu i pecite dok se listovi ne osuše, lagano uviju i ostanu zeleni, oko 3–5 minuta (ovisno o jačini pećnice i o tome koristite li ventilator). Izvadite ih iz pećnice i ostavite sa strane.
  2. U srednje velikom loncu zakuhajte vodu, med i šećer na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru na lagano i kuhajte 5 minuta, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre, dodajte prepečene listove smokve i promiješajte.
  3. Ostavite da se smjesa infuzira dok se ne ohladi na sobnu temperaturu (oko 90 minuta). Procijedite, listove bacite, a sirup s aromom smokvina lista prelijte u hermetički zatvorenu posudu (npr. staklenku).
  4. Čuvajte u hladnjaku i iskoristite unutar 3 tjedna.

Koristi se već tisućama godina: Začin koji "liječi" nadutost, a dobar je za srce Kumin se obično nalazi i u jelu chilli con carne Kumin je sastavni dio i raznih curryja Falafel je obično začinjen kuminom +0 Kumin je moćan začin koji se koristi već tisućama godina diljem svijeta