Od gomolja kasave, biljke koja raste u Brazilu, Indiji i tropskim krajevima svijeta rade se perle i prah tapioke. Perle koje se koriste za pripremu pudinga, krema, slastica, kruha, kao i slanih jela idealna su namirnica za ljude koji izbjegavaju brašno, ali i mlijeko. Perle je dovoljno namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini na desetak minuta do dva sata pa kuhati na laganoj vatri.

Te su bijele perle omiljene u kombinaciji s biljnim mlijekom i začinima kao što su cimet, klinčić, anis, rogač, tonka, vanilija ili kakao. Mnogima su ti bijeli biseri primamljivi upravo zbog posebne, pomalo želatinaste teksture koja nalikuje onoj riže na mlijeku. Tapioka se većinom sastoji od probavljivog škroba pa se preporučuje onima koji ne žele opterećivati želudac teškom hranom.

Tapioka je ostala zapamćena u povijesti kao hraniteljica Indokine, koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila brojne stanovnike. Iako ne sadrži značajne količine vitamina i minerala, ugljikohidrati kojima obiluje daju dovoljno energije.

Maje su od tapioke pekle rakiju, no s maniokom nije bilo sve tako jednostavno. Biljka naime ima toksična svojstva ako se termički ne obradi. U prošlosti su ljudi stradavali zbog cijanogenih glikozida iz kasave, ali danas se složenim postupcima obrade prerade otklanja rizik, a tapioka je sigurna za konzumaciju.

Kod pripreme zdravog pudinga, na primjerice 70 grama tapioka perlica možete dodati oko 600 mililitara biljnog mlijeka ili vode. Ostavite ih 30 minuta u vodi da bubre pa procijedite i kuhajte s ostalim sastojcima poput kakaa, naribanog kokosa ili voća oko 20 minuta, odnosno dok ne postanu prozirne. Imajte na umu da će se dodatno zgusnuti u hladnjaku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju