Europljani su počeli piti kavu u 16. stoljeću, ali trebalo je strpljenja da se crni napitak zabijeli od mlijeka. Jedna od najpoznatijih varijacija espressa upravo je cappuccino, koji je 8. 11. 2021. proslavio 120-ti rođendan.

Čak i oni koji ga redovito piju često ne znaju kako je popularni napitak nastao i dobio ime. Naziv cappuccino odnosi se na fratra, kapucina u Italiji, a priča o pjenastom espressu kreće nakon opsade Beča, u 17. stoljeću, kada su Turci za sobom ostavili velike količine kave. Nakon ratnih uspjeha, narodni junak Franciszek Jerzy Kulczycki uzeo je tursku kavu i u Beču otvorio prvu europsku kafeteriju: Fiasco Blu. Jednom prilikom mu je u goste došao kapucin Marko D’Aviano, kojem je crni napitak bio previše gorak i intenzivan, a kako bi ga ublažio, Franciszek je osmislio recept koji je uključivao mješavinu vrhnja, kave i šećera. Nazvao ga je kapuziner, prema boji habita i plašta franjevca kapucina Marka iz Aviana, a ostalo je povijest.

Za popularizaciju cappuccina zaslužan je Luigi Brezzera, koji je 1901.  izumio prvi uređaj za pripremu pjenastog napitka. Tada se uživalo u cappuccinu koji je sličniji raskošnoj bečkoj kavi, sa šlagom posipanoj cimetom i čokoladom. Tek su nakon Drugog svjetskog rata slavni napitak Talijani doveli do savršenstva, zahvaljujući novim i sofisticiranijim uređajima koji su se počeli koristiti za pripremu, a današnji oblik cappuccino je dobio tek oko 1950. godine.

Klasični cappuccino sastoji se od oko 30 ml espressa, toplog mlijeka i sloja mliječne pjene visine od oko 2 cm, a u modernim verzijama ne može proći bez fine mikropjene koja izvlači slast i slatkoću mlijeka kao izvrsnoj protuteži kave. Pjena treba biti poravnata s rubom šalice i bez vidljivih mjehurića. Također, cappuccino treba poslužiti u šalicama od 150 do 180 ml. Stoga ako još niste, proslavite rođendan omiljenog napitka pripremljenog u jednom od kafića gdje cijene umjetnost pripreme savršene kave i mliječne pjene.

Kako naručiti kavu u Italiji? Pogreške u kafiću koje Talijani ne opraštaju Kava +0 Kava

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju