• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Nastao iz inata: Novi street food bar u Zagrebu koji je postao hit čim se otvorio

U večernjim satima Prodigy iz zvučnika katkad naprasno prekine ulični svirač svojom violinom, što je i dio šarma originalnog novog mjesta u zagrebačkom centru gdje se jede zanimljiva hrana po fer cijenama...

Nika Borovac 28.08.2020 09:34 komentari
viber Created with Sketch.
Damir Bajo
Damir Bajo (Foto:Kai)

Galerija Damir Bajo 6 Mihovil Roso 6 KAI - 8 6 KAI - 9 6

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

„Ne zanima me prošlost, zamara budućnost, samo ovdje i sada jer imali smo kada“, jedna je od himni street food bara Kai koja se živahno provlači kroz zvučnike malog prostora za otprilike 20 ljudi.

Zelenila ne nedostaje, kao ni umjetnosti – na zidovima, obješeni na špagu, vise radovi friško diplomirane slikarice Antonije Maričević, koja svojim kolažima propitkuje odnos prirode i čovjeka, kao i onaj među ljudima, a pod utopijskim razmišljanjima o boljem sutra gosti se pitaju „Kaj ću jesti?“.

U večernjim satima iz zvučnika se ponekad začuje i Prodigy, kojeg naprasno prekine ulični svirač svojom violinom. No nemojte da vas opušteni pristup prevari, u možda "najuličnijem" zagrebačkom street baru jede se fino i obilno po prijateljskim cijenama.

„Slobodno napišem u tekstu da perete posuđe na ruke i trampite led za gablece iz obližnjeg kafića jer nemate ledomat?“

„Pišite što želite, ionako nemamo što skrivati“, smiju se Mihovil Roso, Damir Bajo i Zvonimir Štrk, o kojima smo pisali prije koju godinu dok su još radili u zalogajnici na Savici. Stvari su se itekako promijenile otad, a o zajedničkim počecima u dobro opremljenim kuhinjama na Folki ili Trešnjevačkom placu da i ne pričamo.

KAI - 10 KAI - 10 (Foto: Sandro Lendler)

Iako se vrte tu negdje oko tridesetih, dečki su odrasli, kako kuhanjem, tako i kreditima u koje su spremno uskočili nakon što su ostali bez posla. Bilo je govora i o tome da se navuku pregače u Danskoj, ali umorni od rada pod tuđom kapom, zažmirili su i bacili se u zajmove i bespuća birokracije. Kaže Roso, iz inata. Mala cijena za slobodu? Kako kome, ali ekipa iz Kaija dobro se dočekala.

Od prije nekih 40 dana dečki rade punom parom i priznaju da nisu očekivali takvu navalu, osobito jer nisu ulagali u reklamu. Možda je tako jer u Kaiju puštaju da hrana priča sama za sebe? Pametno nabavljaju namirnice? Ili im je tako pao grah zbog dobre lokacije? Kako bilo, izgledno je i da stvar leži u opuštenoj te pomalo pomaknutoj atmosferi koja teži kakvom punokrvnom undergroundu…

Tko će ga znati, ali sigurno je da lokacija u Jurišićevoj, kojoj Roso tepa da je ''s druge strane trga'' zasigurno pomaže. Ne radi se tu o mračnoj strani Sile niti Mjeseca, nego o mjestu koje je sve samo ne pretenciozno ili uštogljeno. 

Doza zdravog inata i stihijski pristup svojevrsni su modus operandi u kojem spretni trio funkcionira kao sjajan bend, bez obzira na kuhinju koja je manja od najmanje pozornice. Korijeni im se granaju na Metković, Glinu i Dubravu/Sesvete, interesi su im potpuno različiti, nećete ih zamijeniti izgledom, a ni karakteri nemaju previše sličnosti. 

KAI - 8 KAI - 8 (Foto: Sandro Lendler)

Dok Baji kotačiće pokreće azijska kuhinja, Štrk naginje Bliskom istoku, a Roso se pak najviše unio u latinoameričku. Osim strasti prema hrani zajedničko im je to da se više ne daju „zaje...“ - pa čak ni od gostiju, prijeđu li granicu. 

Na pitanje kako je street food bar dobio ime nema jednostavnog odgovora. Ovisno o jeziku s kojeg se prevodi, Kai može značiti 'ljubav prema hrani', 'ocean', kao i mnoge druge stvari, a kao inspiracija za naziv poslužila je čista zezancija kad su se pitali „Kaj ćemo odabrati za ime?“. Izgleda da se puno toga u Jurišićevoj radi „prema osjećaju“, koji se do sada pokazao kao dobro gorivo za donošenje odluka.

Na meniju je tek pet jela i nema brige: teško ćete pogriješiti s odabirom. Tuna, losos, meso ili tofu inspiriraju se Indijom, Japanom, Tajlandom, Meksikom i Lijepom Našom. No što god da očekujete -pričekajte, jer ćete teško pogoditi krajnji rezultat prema nazivima jela.

Dečki se ne zamaraju granicama - ni geografskim ni kulinarskim. Između internacionalnog street fooda zalomi se i kakva  gregada ili popara, ali sve samo ne tradicionalna. 

Kako kažu, jelovnik su osmislili tako da se na njemu nađe ono što bi htjeli jesti. To što donesu na stol ne može se kušati nigdje drugdje u Hrvatskoj, pa ni vani jer okuse prilagođavaju vlastitom ukusu – makar ne nužno u tako ekstremnoj varijanti kako bi njima pasalo.

Tako primjerice tom yum, koji se u originalu jede žlicom, u Jurišićevoj se priprema konkretnije i gušće. Mariniranim fileima lososa s rezancima, morskim šparogama i mladom luku dodatnu teksturu daje tahini, a svježinu pružaju rajčica i korijandar.

Tijesto za naan (indijski kruščić) razvlače tanje no što je uobičajeno kako bi dobili svojevrsnu pizzu koja na aktualnom jelovniku spaja tunu, pico de gallo i mikrosalaticu.

Japanski sendviči katsu sando, koje su chefovi tamanili nekom prilikom u jednoj izakayji (zalogajnici), u Kaiju mogu biti od marinirane piletine ili tofua u panko mrvicama. Uz bok im stoji panirana šunka, odnosno mozzarella, katsu umak, azijska coleslaw salata, prženi luk, tostirani mliječni kruh, prženi batat i sriracha mayo.

KAI - 2 KAI - 2 (Foto: Sandro Lendler)

U senguli ćete pak naići na flank steak koji omekšava u mokroj marinadi, da bi se zatim našao u domaćoj focacciji s povrćem koje se kiseli u mješavini rižina octa, mirisnih začina i algi.

Vučena svinjetina u mekim pecivima kuhanim na pari spaja se pak s BBQ umakom, ukiseljenim povrćem i krumpir-salatom.

Cijene su i više nego korektne; kreću se od 63 do 72 kune, a jela se mijenjaju prema inspiraciji. S kišama i dugim rukavima možemo očekivati žlice na stolovima. Mijenjat će se i karta pića, a zasad imaju odlične ledene čajeve. Možda naiđete na kombinaciju jasmina i vanilije, ili jagode u kombinaciji sa citrusima i medom. U svakom slučaju, lijepo osvježavaju – baš kao i prirodni sokovi od nara i mandarine.

Među pivom se nađe i poneki craft, a od vina se nudi Krauthaker, Damjanić, Rizman i - Cibilić s Pelješca, koji ćete rijetko gdje moći kušati. Držimo fige da se pojavi i liker ili rakija od nešpule te još pokoja tekuća divotica koja bi se lijepo uklopila u meni.

Što god bilo, bit će uzbudljivo promatrati kako će se Kai razvijati i kakve će nam još ideje servirati…

  • #gdje sjesti
  • #kai
  • #street food
  • #Zagreb
  • #bar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
MasterChef: Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
WOW!
Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
sve
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Spud Bud Zagreb - 6
Viralni hajp

Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

U Hrvatsku je punjeni krumpir donio kuhar Hrvoje Drahotusky i nakon uspjeha na štandovima i festivalima, prepoznao da je trenutak i za stalni restoran. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Fiesta latina - 1 Hrana i piće
    Mirisi, boje, okusi

    Fiesta Latina: Kako je Zagreb postao šarena, vesela i glasna latinoamerička tržnica

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close