Piletina je osnovna namirnica mnogih svjetskih kuhinja – njezino meso sjajno se sljubljuje s različitim sastojcima i začinima. S njome možete napraviti sve od dobrog curryja preko BBQ krilaca do aromatičnog pilećeg paprikaša. Možete je kuhati, pirjati, peći, pržiti… izbora je napretek.
Piletina se poslužuje uz niz dobro poznatih priloga poput kuhane riže, krumpira i tjestenine. Sljubiti je možete s pečenim mrkvama i cvjetačom, mahunama i brokulom kuhanom na pari, pirjanim gljivama ili šparogama s nešto maslaca i češnjaka i sličnim dodacima.
Začinite piletinu običnim peršinom, mažuranom, timijanom i vlascem. Dobro ćete napraviti i ako njezin okus oplemenite origanom, ružmarinom i korijandrom. Možete je spojiti i s voćem – od mirisnih citrusa poput naranče, limuna i limete do nešto odvažnijih nota ananasa, breskve i jabuke.
Pohana piletina (Foto: Shutterstock)
Sjajan izvor bjelančevina
Piletina je sjajan izvor bjelančevina koji grade sve mišiće u tijelu i koja je neophodna za normalno funkcioniranje organizma – u 100 grama nalazi se oko 27 grama proteina, pa ne čudi što je riječ o zasitnoj namirnici.
U istoj količini piletine naći ćete između 115 i 275 kalorija, ovisno o komadu mesa koji preferirate. Najmanje kalorija imaju pileća prsa (bez kože), a najviše tamno meso od zabatka. Dakako, kalorijska vrijednost piletine uvelike ovisi i o načinu termičke obrade te količina ulja ili masti koje se pritom koriste.
Piletina je i odličan izvor fosfora, cinka i selena, koji snaže imunitet tijela. U njoj se nalaze i vitamini kompleksa B, a posebno vitamin B12.
Kremasta toskanska piletina (Foto: Shutterstock)
Kako pripremiti piletinu?
"Piletinu ne trebate oprati prije termičke obrade, ali je zato treba temeljito skuhati ili ispeći," savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Ako ipak želite oprati piletinu kako biste uklonili vidljive nečistoće koje se znaju naći na površini kada kupujete meso na, primjerice, placu, pobrinite se da dobro očistite svoju radnu površinu i kuhinjski pribor koji ste koristili. Na njih je tijekom pranja možda kapnula voda od pranja piletine u kojoj se mogu naći mikrobiološka onečišćenja koja mogu uzrokovati zarazu.
Pripazite da na termički obrađenom mesu nema krvavih dijelova i da u najdebljem dijelu temperatura iznosi od 75 Celzijevih stupnjeva naviše. Ako niste sigurni jeste li dobro pripremili piletinu, provjerite kuhinjskim termometrom.
Ako vam je ponestalo ideje za pripremu piletine, predlažemo vam pet sjajnih recepata u nastavku.
1. Pile u loncu
Vikendom se u Francuskoj tradicionalno krčka poule au pot (pile u loncu). Riječ je o ukusnom jelu koje se često poslužuje u dva slijeda – prvo na stol stiže kuhana piletina i povrće, a nakon toga slijedi juha s rezancima. Poule au pot nekoć se radio od tvrđeg mesa kokoši, a danas je pile na lešo sasvim uobičajeno. Evo kako ga i vi možete pripremiti kod kuće.
Pašteta (Foto: Shutterstock)
2. Pašteta od piletine
Domaća pašteta odlična je alternativa kupovnoj, koja najčešće sadrži meso lošije kvalitete, štetne dodatke i konzervanse. Najbolje od svega što možete napraviti veće količine, zamrznuti u posudicama i vaditi po potrebi iz zamrzivača. Imamo recept za savršenu paštetu od piletine.
3. Salata od tjestenine i piletine
U ljetno vrijeme na cijeni su jela koja možete napraviti u većim količinama i staviti u hladnjak poput ove salate od tjestenine i piletine. Slasnost joj pak daje sjajan dresing temeljen na azijskim okusima, odnosno napravljen od umaka od soje, maslaca od kikirikija, tostiranog sezamova ulja, rižina octa i različitih začina. Obvezno je trebate probati – evo recepta.
4. Mesne okruglice od mljevene piletine
Od mljevene piletine napravite ove sjajne okruglice koje su izvana lagano hrskave, a iznutra sočne i ukusne. Mesne okruglice od mljevene piletine odlično se nadopunjuju s kremastim bijelim umakom od sira i vrhnja. Evo i recepta.
5. Pileći ražnjići u slatko-ljutom umaku
Kakvo bi to ljeto bilo bez barem jednog dobrog roštilja? I kakav bi to roštilj bio bez sjajnih ražnjića? Donosimo vam recept za ražnjiće od piletine koji se tako dobro sljubljuju sa slatko-ljutim umakom baziranim na medu i ljutim papričicama.
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0