Pečena ili kuhana piletina francuski je nedjeljni klasik, a jedno od jela koje se tradicionalno krčka vikendom je poule au pot (pile u loncu). I dok se nekoć to jelo češće radilo od tvrđeg mesa kokoši, danas je pile na lešo sasvim uobičajeno. Poule au pot se često poslužuje u dva slijeda. Najprije na stol stiže piletina i povrće, a nakon toga slijedi juha s rezancima. Uz meso će neki Francuzi preporučiti i umak Béarnaise. Taj se umak najčešće poslužuje s junetinom ili govedinom. Vrlo je sličan Hollandaiseu, ali razlika je u začinima koji se dodaju. Za Béarnaise se koristi krasuljica i estragon.

Sastojci za poule au pot:

  • 1 srednji luk
  • 3 cijela klinčića
  • 5 grančica svježeg timijana
  • 2 lista lovora
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 cijelo pile
  • 12 glavica ljutike
  • 3 češnja češnjaka
  • 250 g mrkve
  • 220 g korabe
  • 1 žlica morske soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 400 g mladih krumpira,
  • 1 l vode
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 4-5 stabljika svježeg peršina + za ukras

Priprema poule au pot:

  1. Napravite bouquet garni tako da luk izbockate klinčićima. Zamotajte ga u komad gaze zajedno s majčinom dušicom i lovorovim lišćem te čvrsto zavežite uzicom.
  2. Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, unutra stavite piletinu prsima prema dolje i pecite dok prsa ne porumene, a zatim okrenite piletinu da se zapeče s obje strane - oko 15 minuta.
  3. Nakon što porumeni, izvadite piletinu iz lonca, stavite je na tanjur i dodajte oguljenu ljutiku u lonac. Pržite, povremeno miješajući, dok ne porumeni, oko 5 minuta. Dodajte sjeckani češnjak, narezanu mrkvu, korabicu i sol, zajedno s malo svježe mljevenog papra pa kuhajte još minutu-dvije uz često miješanje.
  4. Stavite piletinu u lonac zajedno s bouquet garnijem. Oko piletine rasporedite stavite krumpire i grančice peršina pa dodajte vode i temeljca da pokrije otprilike tri četvrtine pileta. Ako vam treba više tekućine, dodajte još vode ili temeljca.
  5. Poklopite i pustite da juha zavrije na jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuhajte oko 1 sat, dok piletina ne omekša i bude kuhana, kao i povrće. Kušajte i po potrebi još začinite.

  Čudesni otok na kojem kilogram krumpira košta 3700 kuna Noirmoutier - 1 Noirmoutier - 4 Noirmoutier - 3 +0 Bonnotte

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju