Volimo pileće ražnjiće i nove ideje kako ih i s čime složiti. Ovaj pikantni recept morali smo probati i sigurni smo da će i vas oduševiti. Bogati umak s medom i ljutim papričicama daje pilećim ražnjićima puno okusa, a roštilju dodaje neku sasvim novu dimenziju. Za pripremu umaka koji "nosi" ovo jelo trebate izdvojiti tek desetak minuta, ali, vjerujte nam – vrijedit će.
Sastojci za pileće ražnjiće u slatko-ljutom umaku:
Za umak:
- 120 ml meda
- 180 ml koncentrata od rajčice
- 80-120 ml jabučnog octa (po ukusu)
- 1 ili 2 chipotle papričice u adobo umaku
- 1 žlica adobo umaka
- 1 režanj češnjaka, nasjeckanog
- 1 čajna žličica svježe mljevenog crnog papra
- prostohvat soli
- 1 žlica šećera
- 1 žlica ulja
- ½ čajne žličice mljevene crvene paprike (po želji)
Za piletinu:
- 700 g pilećih prsa (bez kostiju i kože)
- 6 jalapeño papričica, prerezanih na pola po dužini
- 2 limete, sok
- 8 štapića za ražnjiće
Priprema pilećih ražnjića u slatko-ljutom umaku:
- Pomiješajte sve sastojke za umak i izmiksajte ih u blenderu ili štapnim mikserom da dobijte glatku smjesu. Odvojite 180 ml umaka, a ostatak ulijte u manju posudu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje dok se umak ne zgusne i malo reducira. Držite na toplom do posluživanja.
- Pileća prsa narežite na komade ili šire trake. Nabodite ih na ražnjiće i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Jalapeño papričice narežite na pola i dodajte u lim za pečenje. Ražnjiće i papričice premažite nekuhanim umakom. (Iskoristite sav nekuhani umak.)
- Pripremite vatru na roštilju. Dobro namastite rešetke pomoću papirnatih ručnika natopljenih uljem.
- Pileće ražnjiće pecite na roštilju oko 8 do 10 minuta, 4-5 minuta sa svake strane. Dodajte jalapeño papričice na roštilj kada je meso skoro gotovo i pecite ih dok ne pougljene.
- Izvadite na pladanj za posluživanje i iscijedite svježi sok od limete preko piletine. Poslužite odmah s toplim umakom.