Volimo pileće ražnjiće i nove ideje kako ih i s čime složiti. Ovaj pikantni recept morali smo probati i sigurni smo da će i vas oduševiti. Bogati umak s medom i ljutim papričicama daje pilećim ražnjićima puno okusa, a roštilju dodaje neku sasvim novu dimenziju. Za pripremu umaka koji "nosi" ovo jelo trebate izdvojiti tek desetak minuta, ali, vjerujte nam – vrijedit će.

Sastojci za pileće ražnjiće u slatko-ljutom umaku:

Za umak:

  •  120 ml meda
  • 180 ml koncentrata od rajčice
  • 80-120 ml jabučnog octa (po ukusu)
  • 1 ili 2 chipotle papričice u adobo umaku
  • 1 žlica adobo umaka
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckanog
  • 1 čajna žličica svježe mljevenog crnog papra
  • prostohvat soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica ulja
  • ½ čajne žličice mljevene crvene paprike (po želji)

Za piletinu:

  •  700 g pilećih prsa (bez kostiju i kože)
  • 6 jalapeño papričica, prerezanih na pola po dužini
  • 2 limete, sok
  • 8 štapića za ražnjiće

Priprema pilećih ražnjića u slatko-ljutom umaku:

  1. Pomiješajte sve sastojke za umak i izmiksajte ih u blenderu ili štapnim mikserom da dobijte glatku smjesu. Odvojite 180 ml umaka, a ostatak ulijte u manju posudu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje dok se umak ne zgusne i malo reducira. Držite na toplom do posluživanja.
  2. Pileća prsa narežite na komade ili šire trake. Nabodite ih na ražnjiće i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Jalapeño papričice narežite na pola i dodajte u lim za pečenje. Ražnjiće i papričice premažite nekuhanim umakom. (Iskoristite sav nekuhani umak.)
  3. Pripremite vatru na roštilju. Dobro namastite rešetke pomoću papirnatih ručnika natopljenih uljem.
  4. Pileće ražnjiće pecite na roštilju oko 8 do 10 minuta, 4-5 minuta sa svake strane. Dodajte jalapeño papričice na roštilj kada je meso skoro gotovo i pecite ih dok ne pougljene.
  5. Izvadite na pladanj za posluživanje i iscijedite svježi sok od limete preko piletine. Poslužite odmah s toplim umakom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju