Bilo u bijelom ili crvenom umaku, loptice od mljevenog mesa idealan su ručak kad nam se uživa u nečem brzom i finom. Ljubitelji sira mogu se dodatno poigrati te iskoristiti kuglice mozzarelle, prepoloviti ih i svakom polovicom napuniti mesne loptice.
Sastojci za ćufte:
- 500 g mljevene piletine
- 2 glavice luka
- 1/2 šalice riže
- 1/2 praška za pecivo
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 2 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- mrkva
- sol, papar
- 2 dl temeljca (mesni ili povrtni)
- 2 žlice paste od rajčica
Sastojci za umak:
- 200 ml kiseloga vrhnja
- 2 jaja
- 100 g parmezana
- 100 g mozzarelle
- češnjak u granulama
- vezica kopra
Priprema ćufti u bijelom umaku:
- Rižu kuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta pa ocijedite.
- Luk nasjeckajte i popržite.
- U smjesu od mljevenog mesa dodajte rižu, luk, naribanu mrkvu, začine, jaje i krušne mrvice. Oblikujte loptice pa ih kratko popržite na tavi. Podlijte temeljcem, poklopite i pirjajte oko 15 minuta dok se tekućina ne reducira. Na kraju umiješajte pastu od rajčica.
- Loptice prebacite u posudu za pečenje te prelijte umakom od jaja, vrhnja, sjeckanog kopra, naribanog sira i češnjaka.
- Pecite na 200 °C oko 20 minuta.